'VOLGA, VOLGA' U KEREMPUHU

Jergovićev novi roman iz ciklusa o ljudima i automobilima

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.09.2009 12:19
  • Objavljeno 14.09.2009 u 12:25
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Novi roman 'Volga, Volga' Miljenko Jergović predstavit će u Satiričkom kazalištu Kerempuh, a o knjizi će, uz autora, govoriti Julijana Matanović, Dražen Dabić i Nenad Rizvanović. Promocija je najavljena za 17. rujna u 19.30 sati

'Volga, Volga' (Naklada Ljevak) treći je dio Jergovićeva ciklusa o ljudima i automobilima. Ranije je objavio naslove 'Freelander' i 'Buick Rivera' (2002), prema kojem je snimljen i film 'Buick Riviera' premijerno prikazan prošle godine.

'Volga, Volga' priča je o samoći i iskorijenjenosti. Duboko je intimistička, sva okupljena oko sudbine jednoga čovjeka, koju on kao mantru izgovara kada god prelazi svojih 116 kilometara, ali je istovremeno i priča o njegovoj društvenoj slici, o tome kako on izgleda dok ga se gleda sa strane i dok se o njemu, njegovoj sudbini i nesreći, ispisuju novinski članci. Kakvom se čini samoća, pretvorena u članak u crnoj kronici?

Glavni lik Dželal Pljevljak svakoga petka putuje 116 kilometara u svojoj crnoj Volgi, od Splita do Livna. Odlazi u džamiju, na glavnu tjednu molitvu, i vraća se u Split. Taj put prelazi petnaestak godina, odavno mu je prešao u naviku, misli da poznaje svako drvo i svaku kuću pokraj ceste, ali ga onda, u vrijeme jedne ranojesenje snježne oluje, kakve u Bosni nisu rijetke, nevolja navrati u selo Fatume.

U Fatumima će se dogoditi nešto što će promijeniti Dželalov život. Pet godina kasnije, 1993, u vrijeme najgorega rata u Bosni, neimenovani istraživač i dokumentarist pokušava rekonstruirati priču kojom se javnost opsesivno bavila u posljednjim godinama mira. On citira zagrebačke, sarajevske i beogradske novine, prisjeća se televizijskih emisija s kraja osamdesetih, razgovara sa svjedocima, u nastojanju da otkrije motive koji su naveli čovjeka da postane posljednja, ali i najveća zvijezda u povijesti naše novinske crne kronike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi