MUO

Popularna izložba 'Šezdesete u Hrvatskoj' sada se može razgledati i online

27.04.2020 u 15:09

Bionic
Reading

Jedna od posjećenijih izložbi Muzeja za umjetnost, 'Šezdesete u Hrvatskoj - mit i stvarnost', otvorena prije dvije godine u tom zagrebačkom muzeju, može se razgledati i online

Kroz 18 dionica izložba donosi presjek turbulentnog razdoblja hrvatske povijesti, ključnog razdoblja novije hrvatske povijesti od 1958. do 1971. godine.

Predstavljen je niz izložaka od dokumentarne građe do umjetničkih djela, od fotografija do filmskih, televizijskih i glazbenih inserata, od predmeta svakodnevice do znakova vremena koji su u najdoslovnijem smislu mijenjali svijet.

Prikazano je kako su šezdesete pridonijele razvoju konzumerističkog društva, podsjeća se na festivale zabavne glazbe, vinil ploče, šlagere, VIS-ove, Fićeke, Trst i rifle, mini-suknje, rock’n’roll i seksualnu revoluciju.

Izložbu se može razgledati putem aplikacije, uz mobilni vodič koji je ostvaren u suradnji sa Cultural Places.

Izložba “Rino Gropuzzo: Fotomorfoze"

MUO je na svojoj stranici omogućio i virtualno razgledavanje izložbe “Rino Gropuzzo: Fotomorfoze”, retrospektivu njegovog bogatog opusa u Palači Gopcevich u organizaciji Hrvatske zajednice u Trstu te ovog ožujka u zagrebačkom muzeju.

Taj riječki fotograf međunarodno profilirane karijere bavi se fotografijom od ranih 70-ih godina, a osamdesetih joj se profesionalno posvećuje kada duže periode provodi u Parizu i Milanu potom Ateni i Los Angelesu. U Milanu se stručno usavršava u umjetničkoj i modnoj fotografiji te počinje surađivati s milanskom agencijom "Marka“.

Radio je s nizom zvijezda iz svijeta filma i mode, od Brooke Shields i Otavija Missonija do Charlize Theron, koju je snimao na samom početku njezine karijere, dok je imala šesnaest godina. Poznat je po fotografijama u području modne, reklamne, erotske te pejzažne i umjetničke fotografije.