NOVAC NE KUPUJE TALENT

Je li ovo najgora pjesma u povijesti?

17.02.2012 u 11:39

Bionic
Reading

Australska magnatica Gina Rinehart, koja bi uskoro mogla postati najbogatija žena svijeta, odlučila se okušati – osim u nemilosrdnom biznisu – u svijetu poezije. Napisala je političku pjesmu protiv visokih poreza, koji neki smatraju najgorom pjesmom svih vremena

Kako kaže stara poslovica, novac ne može kupiti ljubav. Iako se s time mnogi ne moraju složiti - ni oni koju su ljubav uspješno kupovali ni oni koji su dobro zaradili od prodaje – nema sumnje da umjetnički talent ipak nikako ne ovisi o količini novaca koje pojedina osoba ima.

Naravno, to nije bio problem mnogim bogatašima ili njihovim suprugama da izdašno financiraju svoje umjetničke eskapade raznih vrsta. Primjerice, jedan od danas poznatijih primjera je njujorška bogatašica Florence Foster Jenkins, čije je vokalno masakriranje Mozartove poznate arije Kraljice noći iz 'Čarobne frule' danas hit na YouTubeu.

Foster Jenkins bila je velika poklonica opere te je uvjerena da i sama ima slavujski sopran, pa je financirala i cijelu produkciju Mozartove opere kako bi predstavila svoje glasove (ne)mogućnosti.

Najbogatija žena Australije, a možda uskoro i svijeta – ako je vjerovati časopisu Forbes – ipak svoje umjetničke ambicije nije odlučila izraziti na pozornici, nego u pjesmu. Gina Rinehart, koja je profitabilno carstvo rudnika naslijedila od oce i teška je oko 13 milijardi funti, svoj je poetski duh izrazila u pjesmi naslovljenoj 'Naša budućnost'.

U njoj se napadaju vlada i njezine intervencije te slavi rudarska industrija, 'kapital' i 'poduzetništvo', a sve zajedno ima šesnaest prilično nenamjerno smiješnih stihova.

Gospođa Rinehart odlučila je i svoj prvi poetski uradak odmah ugravirati na veliku metalnu plaketu i postaviti u dvorištu svoje vile u Zapadnoj Australiji na spomenik koji je u izgradnji. Ipak, sve to nije pretjerano utjecalo na australske pjesnike i književne kritičare, od kojih neki smatraju da je Rinehart napisala najgoru pjesmu na svijetu.

Pjesnik Geoff Lemon je za medije ironično komentirao da Rinehartin 'plemeniti pokušaj ima namjeru poetizirati ekonomske teorije i političku ideologiju u uzbudljivim stihovima'. Po Lemonu, 'mnogi smatraju da se u fluidnu i estetički zadovoljavajuću pjesmu ne mogu ubaciti fraze poput 'slobodne trgovinske zone', što se može naći u pjesmi od bogatašice Rinehart. Zaključak Geoffa Lemona je odgovarajuće sarkastičan: 'Mnogi su u pravu.'

Profesor kreativnog pisanja sa Sveučilišta Western Australia Dennis Haskell je svoje mišljenje sažeo u rečenici: 'Koliko je ona dobra u poeziji, toliko sam ja u rudarstvu.'

Profesor Haskell ipak hvali Ginu Rinehart što se odlučila poetski izraziti, s obzirom na australsku tradiciju političke poezije, 'ali se ipak treba držati svojeg dnevnog posla jer od poezije neće moći živjeti'.

Autorica pjesme se nije oglašavala u medijima u povodu reakcija javnosti na njezino poetsko čedo. Možda je rekla sve što je imala reći u pjesmi.

Our Future

The globe is sadly groaning with debt, poverty and strife
And billions now are pleading to enjoy a better life
Their hope lies with resources buried deep within the earth
And the enterprise and capital which give each project worth
Is our future threatened with massive debts run up by political hacks
Who dig themselves out by unleashing rampant tax
The end result is sending Australian investment, growth and jobs offshore
This type of direction is harmful to our core
Some envious unthinking people have been conned
To think prosperity is created by waving a magic wand
Through such unfortunate ignorance, too much abuse is hurled
Against miners, workers and related industries who strive to build the world
Develop North Australia, embrace multiculturalism and welcome short term foreign workers to our shores
To benefit from the export of our minerals and ores
The world's poor need our resources: do not leave them to their fate
Our nation needs special economic zones and wiser government, before it is too late