IZBORI U KLOVIĆEVIMA

Je li na pomolu novi kulturni skandal?

08.05.2015 u 15:13

Bionic
Reading

Iako se na natječaj za ravnatelja Galerije Klovićevi dvori javila samo dosadašnja v. d. ravnateljice Jasmina Bavoljak, diplomirana arheologinja i pravnica te viša kustosica u toj instituciji, Upravno vijeće nije prihvatilo njezin prijedlog programa te je odlučilo raspisati novi natječaj

Prema izjavi Zvonka Makovića, predsjednika Upravnog vijeća Galerije Klovićevi dvori, nakon duge i iscrpne rasprave o predloženom programu Jasmine Bavoljak te razgovora s njom, Upravno vijeće nije izabralo jedinu kandidatkinju nego je odlučilo raspisati novi natječaj po istim kriterijima u roku od mjesec dana.

Na pitanje da objasni što je bilo najspornije u njenom programu, Maković je odgovorio da nisu bili zadovoljni njenim programom te da detalje nema smisla iznositi u javnost.

Međutim, drugi član Upravnog vijeća Mladen Lučić, muzejski savjetnik i kustos iz Muzeja suvremene umjetnosti Istre, smatra da program v. d. ravnateljice Jasmine Bavoljak nije bio sporan. Po njegovoj ocjeni njezin program vrlo je realan, slijedi dosadašnju izložbenu nit Galerije Klovićevi dvori što znači da ravnomjerno zastupa suvremene i klasične autore, u skladu je s našom recesijskom stvarnošću, dakle nema megalomanskih projekata te je usklađen s pisanim i nepisanim zahtjevima Europske unije.

'Htio sam odmah podržati njen program, ali nakon što su članovi Upravnog vijeća Zvonko Maković i Vesna Kusin počeli izvlačiti neke sporne podatke o kolegici Bavoljak, ali ne o njenom programu, nego o njenom moralnom liku, bio sam suzdržan. Nakon toga sam provjerio sve iznesene optužbe i kada sam se uvjerio da su potpuno netočne, poslao sam u četvrtak poslijepodne pismo Ministarstvu kulture i ostalim članovima Upravnog vijeća u kojem povlačim svoj suzdržani glas i glasujem 'za' program kolegice Bavoljak. Ne znam hoće li se ta promjena uvažiti, no tako sam morao postupiti zbog svoje savjesti, profesionalne etike i odgovornosti prema poslu kojim se bavim', poručuje Mladen Lučić.

Govoreći o svom programu i viziji razvoja Galerije Klovićevi dvori u idućem četverogodišnjem razdoblju, v. d. ravnateljice Jasmina Bavoljak naglasila je važnost proeuropske orijentacije i restrukturiranja te racionalizacije poslovanja i upravljanja svim materijalnim i nematerijalnim resursima.

'Galerija Klovićevi dvori u budućnosti treba uspostaviti još bolju i čvršću suradnju sa srodnim ustanovama u Europi i regiji, što znači da se može uključiti u već postojeću mrežu europskih institucija toga profila, ali i proširiti suradnju na slične institucije u regiji koje tek moraju zadovoljiti tražene muzeološke standarde. Smatram da Klovićevi dvori svakako trebaju nastaviti s dosadašnjom izložbenom praksom gdje se u godišnjem ritmu nižu izložbe najslavnije svjetske baštine, hrvatske povijesti umjetnosti te suvremene umjetnosti. Također je važno da uz velike svjetske majstore uvijek izlažemo i ono što im je pandan u hrvatskoj kulturi, jer je to zanimljivo i našim gostima iz drugih zemalja, ali i stručnjacima koji se bave tom temom', kazala je v. d. ravnateljica, dodavši da budućnost te institucije vidi kao mjesto susreta gdje će biti ključna inkluzija posjetitelja, interaktivnost projekata, razvijanje pristupačnosti i naklonjenosti publici te bolja medijacija i aktualna informacija.

Od konkretnih projekata navela je svoju zamisao da Galerija Klovićevi dvori svoju veliku izložbenu površinu u sljedeće četiri godine otvori manjim muzejima i galerijama i omogući im prezentaciju njihovih sadržaja koji su trenutačno nedostupni publici. Također predlaže prenamjenu Galerije Gradec u Multimedijalno-edukativni centar za umjetnost novih medija Gradec čime bi se apliciralo na strukturne fondove EU-a.

'Posebno je važna i digitalizacija građe koja treba biti online dostupna javnosti, kako bi Zagrepčani mogli saznati detalje ne samo o povijesti matične zgrade Galerije nego i o Kuli Lotrščak, Galeriji Gradec i Galeriji Fortezza, kao i o izložbama koje su održavane u tim prostorima', istaknula je v. d. ravnateljice Jasmina Bavoljak.

Koji su mogući scenariji raspleta u slučaju izbora ravnatelja Galerije Klovićevi dvori?

Bez obzira na moralni čin Mladena Lučića i eventualno prihvaćanje njegovog glasa 'za', omjer snaga u Upravnom vijeću ostaje nepromijenjen i konačni ishod ostaje isti 3:2 te se raspisuje novi natječaj. Naime, Zvonko Maković i Vesna Kusin kao predstavnica Grada Zagreba te Antonio Picukarić kao predstavnik Galerije Klovićevi dvori, glasovali su protiv, a Vesna Jurić Bulatović kao predstavnica Ministarstva kulture 'za'. Međutim, pismo Mladena Lučića pobuđuje sumnju u korektnost rada Upravnog vijeća te baca sasvim drukčije svjetlo na cijeli postupak izazivajući bitno pitanje: je li zaista program v. d. ravnateljice Jasmine Bavoljak sporan ili za njezino neprihvaćanje postoje neki drugi skriveni razlozi?