U ČAST DJANGU

Jazz koncertom najavljena sjajna glazbena ponuda Splitskog ljeta

16.07.2013 u 15:24

Bionic
Reading

Prvi koncert glazbenog programa 59. Splitskog ljeta održan je 15. srpnja u prostoru Meštrovićeva kaštilca - Crikvine na Mejama. Bio je to uspješan nastup džez trija u sastavu Angello Debarre na gitari, Mate Matišić na gitari i Jurica Štelma na kontrabasu

Naslov koncerta bio je 'Hommage a Django Reinhardt' i trojica vrsnih glazbenika su odsvirali niz gypsy jazz standarda i Djangovih autorskih kompozicija u inspirativnom klaustru Crikvina. U vedroj ljetnoj noći splitska publika bila je u prilici odslušati virtuozan nastup trija koji je posljednji put u tom sastavu zajedno nastupio prije desetak godina.

Na programu su bile kompozicije 'Minor Swing', 'Nuages', 'My serenade', 'Swing 42', 'Micro', 'Django's Tiger', 'All of me', 'Caravan' i za kraj još nekoliko džez standarda i Djangovih kompozicija. Angello Debarre i Mate Matišić izvanredno su se nadopunjavali gitarama dok je Štelma u pozadini na kontrabasu čvrsto držao glazbenu strukturu na okupu. Debarre se smatra jednim od najznačajnijih gitarista podvrste gypsy jazza koji je inovativno proširio pristup Djangovoj glazbi.

Mate Matišić na nastupu je naglasio činjenicu da on i Debarre nemaju akademsku glazbenu naobrazbu, ali obojica su u proteklom desetljeću zabilježila zapaženu suradnju s najpoznatijim imenima džeza u svijetu. Matišić je s ovim triom nastavio uspješnu suradnju na Splitskom ljetu. Podsjetimo da je prethodnih godina nastupio s Florinom Nicolescuom, Christianom Escoudeom i Stochelom Rosenbergom.

Pri kraju virtuoznog i na momente mediteranski duhovitog nastupa, trojici se pridružio i poseban gost Jurica Krajina, harmonikaš koji je izvanredno nadopunio zvuk i transformirao melankolični džez u pravu gypsy jazz veselicu. Potvrda tomu je oduševljenje i spontana reakcija splitske publike koja je zatražila bis. Koncert je završen, kako je i priličilo, s nekoliko nostalgično-sjetnih skladbi Djanga Reinhardta.

Sudeći prema početku, na ovogodišnjem Splitskom ljetu, kao i prethodnih nekoliko godina, možemo očekivati izvanredan glazbeni program, posebno u kaštilcu Crikvine koji se definitivno potvrdio kao posebno atraktivna glazbena pozornica u rangu Peristila.