filmski osvrt zrinke pavlić

Ususret Oscarima: Predviđanja, favoriti, želje, pozdravi, poruke...

  • 27.03.2022 u 16:40

  • Bionic
    Reading

    Ovogodišnja dodjela Oscara vraća se svojem punom sjaju, za razliku od prošlogodišnje varijante za pandemiju i vodit će je čak tri voditeljice, poznate glumice i komičarke Regina Hall, Wanda Sykes i Amy Schumer. U nastavku donosimo neka predviđanja, favorite i želje u nekoliko 'većih' nominacija.

    NAJBOLJI FILM

    Nominirani: Belfast, CODA, Don't Look Up, Drive My Car, Dune, King Richard, Licorice Pizza, Nightmare Alley, The Power of the Dog, West Side Story

    Glavni dojam koji osobno imam u vezi s ovogodišnjom dodjelom Oscara, pogotovo kada je riječ o kategoriji najboljeg filma jest taj da mi nijedan film nije onako spektakularno fantastičan da sam spremna zapalit bengalku navijajući za njega tijekom dodjele. Većina je tih filmova odlična (osim filma 'King Richard', koji jednostavno nije), ali nijedan me baš nije oborio pa s onima koje favoriziram vrludam između nekoliko naslova.

    Za koga navijam: Zapravo ni za koga, jedino bi mi bilo žao da dobije 'King Richard', što najvjerojatnije neće pa nema veze. Osobno mi je najdraži 'Licorice Pizza', ali ne bi mi bilo žao ni da dobije 'Drive My Car' ili 'Belfast'.

    Službeni favoriti: još od kad je izašao, film 'Šape pasje' (The Power of the Dog) glasi za favorita i, iako me osobno taj film ostavio poprilično ravnodušnom, otprilike shvaćam što ga je dovelo do tog statusa. U zadnje se vrijeme, međutim, kao jedan od favorita spominje i 'CODA', vrlo simpatičan feelgood filmić, što me zapravo zbunjuje jer, iako bih svakome preporučila taj film da se dobro zabavi, posluša nešto krasne glazbe i pjevanja i razvije malo više svijesti u životu gluhih ljudi - sam film jednostavno mi nije oskarovsog kalibra.

    Predviđanje: The Power of the Dog

    Foršpan za film 'Šape pasje' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    NAJBOLJA REŽIJA

    Nominirani: Kenneth Branagh za 'Belfast', Ryusuke Hamaguchi za Drive My Car, Paul Thomas Anderson za Licorice Pizza, Jane Campion za The Power of the Dog, Steven Spielberg za West Side Story

    Moje pjesme, moji snovi: Totalno mi je nevjerojatno da u ovoj kategoriji nije nominiran Denis Villeneuve za 'Dinu' jer osim što je film doista prekrasno režiran, Villeneuve je uspio što mnogi drugi koji su prije njega ekranizirali 'Dinu' nisu: snimio je pregledan i zanimljiv film. No bez njega, navijam za Paula Thomasa Andersona, iako znam da neće dobiti kipić.

    Što kažu kladionice? - dobit će Jane Campion za The Power of the Dog.

    Licorice Pizza Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

    NAJBOLJA GLUMICA

    Nominirane: Jessica Chastain za The Eyes of Tammy Faye, Olivia Colman, The Lost Daughter, Penélope Cruz, Parallel Mothers, Nicole Kidman, Being the Ricardos, Kristen Stewart, Spencer

    Koga bi' ja? - Ja bih apsolutno svim nagradama ovjenčala Kristen Stewart za glavnu ulogu u filmu 'Spencer' jer je to jedna od najemotivnijih, najzahtjevnijih i najkompleksnijih uloga među filmovima u repertoaru ovogodišnjih nominiranih, ali čini se da je ta moja želja definitivno u domeni science-fictiona.

    Što kažu oskarovski vidovnjaci? - zapravo se dvoume i troume. Malo pričaju o Jessici Chastain za ulogu u filmu The Eyes of Tammy Faye, malo o Oliviji Colman za The Lost Daughter, a spominje se čak i Nicole Kidman za film 'Being the Ricardos'.

    Što kaže moje šesto čulo? - kaže da je u ovoj kategoriji svašta moguće, ali Kidmanici i Jessici Chastain ne ide u prilog to što su obje ostvarile, doduše, izvrsne uloge, ali u ne baš predobrim filmovima. Imam lagani dojam da bi Olivia Colman mogla dobiti još jedan kipić. I neće mi biti žao zbog toga.

    Foršpan za film 'Mračna kći' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    NAJBOLJI GLUMAC

    Nominirani: Javier Bardem za Being the Ricardos, Benedict Cumberbatch za The Power of the Dog, Andrew Garfield za tick, tick … Boom!, Will Smith za King Richard, Denzel Washington za The Tragedy of Macbeth

    Navijam li za ikoga? Zapravo i ne. Ima tu, naravno, sjajnih izvedbi - Cumberbach je stvarno nadmašio sam sebe u 'Šapama pasjim', Andrew Garfield je već odavno zaslužio Oscara pa je i sada potvrdio da je na razini, Denzel je isto superiška u Machbethu... ali s obzirom da me nijedan od filmova iz kojih su nominirane uloge nije oduševio, potpuno mi je svejedno.

    Tko će se pozlatiti? Svi se slažemo u predviđanjima - i kladioničari i znalci i internećani i ja mislimo da će Oscara dobiti Will Smith za 'Kralja Richarda', iako - njah...

    Foršpan za film 'Kralj Richard' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    NAJBOLJI ADAPTIRANI SCENARIJ

    Nominirani: CODA, Drive My Car, Dune, The Lost Daughter, The Power of the Dog

    Moj libling: iako to ne bih baš nazvala tako emotivnom riječju kao što je libling jer je preferencija više utemeljena na raconalnom promišljanju negoli na tome što me bacilo na pod. No da se mene pita (što bi se, naravno, uvijek trebalo), nagradu bi se dodijelilo 'Dini' jer, kao što rekoh, ovo je prva 'Dina' koju sam uspjela gledati s razumijevanjem, za razliku od Lyncheve i one serije, u kojima sam cijelo vrijeme bila izgubljena i WTF. Slično mi se, iskreno, dogodilo i kada sam pokušala čitati knjigu. Tako da je ova adaptacija, što se mene tiče, gotovo pa remek-djelo.

    Svi se klade na: 'Šape pasje'

    Ja kažem: da ovi koji imaju hrpetinu nominacija vrlo često ne dobiju ni pola onoga za što su ih nominirali pa 'Šape pasje' neće baš pobrat sve pa bi tu mogla zasjati 'CODA'. Ili The Lost Daughter.

    CODA, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    NAJBOLJI ORIGINALNI SCENARIJ

    Nominirani: Belfast, Don’t Look Up, King Richard, Licorice Pizza, The Worst Person in the World

    Ovdje mogu reći samo: HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Don't Look Up? HAHAHAHAHAHAHAHA! Dajte se uozbiljite, Američka akademijo filma! I meni je 'Don't Look Up' bio zabavan i fora, ali nominacije za nagrade - cehovske ili umjetničke - zaslužuje isto kao i 'Hot Shots 2'. Svi ostali nominirani u ovoj kategoriji u usporedbi su s 'Don't Look Up' remek-djela šekspirijanskog kalibra pa ću se zadovoljiti samo s navijanjem da 'Don't Look Up' NE dobije nagradu. Što najvjerojatnije i neće. Bilo bi mi, doduše, drago da dobije 'Belfast' jer ne vjerujem da će dobiti ni u jednoj drugoj kategoriji, a stvarno je dobar film.

    Jer naime: skoro sve kladionice, stručnjaci pa, eto, i ja mislimo da će dobiti 'Licorice Pizza'. Zasluženo, svakako, ali i zato što je Akademija sklona ovakvim, pomalo umjetničkim, a pomalo hollywoodskim, pomalo komercijalnim, ali i pomalo pomaknutim filmovima dodjeljivati upravo ovog Oscara.

    'Belfast', foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    NAJBOLJI FILM IZVAN ENGLESKOG GOVORNOG PODRUČJA

    Nominirani: Drive My Car, Flee, The Hand of God Lunana: A Yak in the Classroom, The Worst Person in the World

    Min favoritt: bio bi norveški 'Najgora osoba na svijetu', ali prava je istina da ovdje nisam pogledala dovoljno filmova da bih mogla bilo što objektivno ni subjektivno određivati. Ono što mogu reći jest to da se pomalo kivno nadam da NEĆE dobiti Drive My Car, ne zato što bi bio loš film - jer nije, odličan je - nego zato što mi ide na živce što nakon desetljeća i desetljeća vrhunskih japanskih filmova Akademija primjećuje tek onaj u kojem glavni junak vozi Volvo, režira Čehova i film ima naslov po pjesmi Beatlesa. Kultrna uključivost - moš mislit!

    Svi, međutim, kažu: da će se upravo to dogoditi.

    Najgora osoba na svijetu, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Što se svega ostalog tiče, bila bi predugačka kobasica da pišemo o drugim kategorijama pa to izvolite sami pogađati ili pogledati na najčešće najpouzanijim, kladioničarskim stranicama. Ja još predviđam da će među najbolje odjevenima na crvenom tepihu sigurno biti Nicole Kidman i Reese Witheerspoon jer se još nije dogodilo da nisu bile, a od onoga za što nemamo referencu iz oskarovske prošlosti, ali imamo iz drugih medijskih izvora - predviđam i da će Amy Schumer sigurno izvaliti nešto odvratno. Ili da se izrazim u duhu oskarovske nepredvidljivosti i originalnosti - živi bili pa vidjeli!

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.