HRVATSKO-KINESKA GODINA KULTURE

Jandroković u Šangaju otvorio izložbu zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt

  • Autor: I. B. T. / Hina
  • Zadnja izmjena 05.11.2019 17:16
  • Objavljeno 05.11.2019 u 17:16
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković otvorio je u utorak u Muzeju za umjetnost Minsheng u Šangaju izložbu blagdanskih čestitki zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), zajedno s predsjednicom Kineske udruge prijateljstva sa stranim zemljama Li Xiaolin

Izložba Muzeja za umjetnost i obrt pod nazivom „Sljedeća će biti bolja“, organizirana je u okviru Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma, i jedna je od ključnih projekata međunarodne suradnje Hrvatske u 2019. godini. Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma uključuje niz izložbi, predstava, koncerata u Hrvatskoj i Kini te stručnu suradnju hrvatskih i kineskih institucija iz područja zaštite kulturne baštine, priopćeno je iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora.

Predsjednik Sabora Jandroković, koji je u višednevnom posjetu Kini, naglasio je otvarajući izložbu MUO-a u šangajskom Muzeju za umjetnost Minsheng, kako je ovaj projekt proizašao iz namjere dviju zemalja da predstave svoju bogatu kulturu i tradiciju i tako pridonesu daljnjem približavanju hrvatskog i kineskog naroda.

Jer „veze Hrvatske i Kine ne mogu se razvijati i unapređivati bez kulturnih veza i ljudi koje povezuju naše dvije zemlje“, rekao je Jandroković.

Također, dodao je, projekt će omogućiti uspostavu mreže kontakata između hrvatskih i kineskih institucija i nove načine suradnje.

Jandroković je ocijenio važnim da se suradnja partnera, započeta u okviru Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma, nastavi i nakon njezinog završetka, a sve to uoči za Hrvatsku izuzetno značajne 2020. godine, kada će predsjedati Europskom unijom i kada će hrvatski grad Rijeka biti Europska prijestolnica kulture.

Naglasio je da će stanovnici Kine, prije svega Pekinga i Šangaja, imati priliku putem raznih kulturnih događaja bolje upoznati kulturu i umjetnost Hrvatske, zemlje koju su počeli sve intenzivnije otkrivati kao turističku destinaciju, ali i kroz brojne sportske uspjehe hrvatskih sportaša.

Govoreći o samoj izložbi zagrebačkog MUO-a, „Sljedeća će biti bolja“ predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo što je jedan od najcjenjenijih hrvatskih muzeja, Muzej za umjetnost i obrt, za svoje predstavljanje u Kini izabrao izložbu o tradiciji čestitanja i slanja pisanih blagdanskih čestitki u Hrvatskoj. Jer porijeklo slanja čestitki seže još od drevne Kine kada su se najljepše želje rukom ispisivale na papirusu.

Rekao je da u današnje digitalizirano doba, kada je ovaj način čestitanja gotovo u potpunosti nestao, ova izložba možda potakne mnoge da se vrate toj tradiciji odavanja malog znaka pažnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!