PRILAGODIO SNIMKU

Jakov Sedlar nije podvalio samo naslovnicu Vjesnika; manipulirao iskazom žrtve Jasenovca

19.09.2017 u 11:08

Bionic
Reading

Krivotvorenje naslovnice Vjesnika nije jedina podvala u filmu Jakova Sedlara ‘Jasenovac - istina’, kako piše Novi list te donosi vijest da je Sedlar u svoj film neovlašteno uvrstio i nekorektno montirao iskaz Zdravka Macure, Puljanina koji je kao dijete bio zatočen u Jasenovcu

Pulski povjesničari Igor Šaponja i Igor Jovanović 2012. snimili su iskaz Zdravka Macure koji je Sedlar neovlašteno uvrstio u film, piše Novi list, za koji je povjesničarski dvojac kazao da su svoju snimku objavili na internetskoj stranici Istarskog povijesnog društva, ne misleći da će je netko iskoristiti bez njihova dopuštenja. Ta dvojica povjesničara inače se bave prikupljanjem i snimanjem svjedočanstava Istrana koji su preživjeli nacističke logore i druga mučilišta u 20. stoljeću.

Autore čiju je snimku Sedlar iskoristio bez dozvole dodatno ljuti to što je njome manipulirao kako bi potkrijepio svoje uvjerenje da u Jasenovcu nije bilo tako loše.

‘Sedlar je naše autorsko djelo zloupotrijebio i isječke montirao izvan izvornog konteksta, upotrijebivši ga protivno namjeri gospodina Macure i nas, autora snimke’, rekli su autori za Novi list te otkrili kako su uz savjete odvjetnice Valentine Vižintin godinu i pol pregovarali sa Sedlarom, a što je rezultiralo potpisivanjem nagodbe prema kojoj je Sedlar pristao platiti odštetu, pisano se ispričati i izbaciti Macurin iskaz iz filma. Da je to učinio, Sedlar je potvrdio Novom listu, dodavši da je ‘sporne’ izjave Macure dobio od pokojnog Krune Kušeca, koji je počeo raditi kao montažer na filmu 'Jasenovac - istina'. ‘Nakon montažerove smrti u projekt je ušao novi montažer, koji je u konačnu verziju filma stavio i te kratke izjave’, rekao je Sedlar, potvrdivši da ustvari ne zna kako je pokojni Kušec došao do Macurinih izjava.

  • +9
Premijera filma Jakova Sedlara 'Jasenovac - istina' Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan

Podsjetimo, film Jakova Sedlara 'Jasenovac - istina' već je izazvao brojne kontroverze, a nedavno je spomenut i u izvješću State Departmenta o vjerskim slobodama u svijetu za 2016., u kojemu se za Hrvatsku upozorava na veličanje Nezavisne države Hrvatske (NDH), umanjivanje ustaških zločina i protusrpske osjećaje u 2016., navodeći pritom kao sporan dokumentarni film Jakova Sedlara 'Jasenovac - istina'. S druge strane, u domovini je Sedlar ove godine dobio Nagradu Grada Zagreba za doprinos filmskoj umjetnosti.