GRADSKA PRIZNANJA

Čime je Jakov Sedlar zaslužio 30 tisuća kuna i titulu najboljeg filmaša Zagreba?

07.04.2017 u 09:46

Bionic
Reading

Na Odboru za javna priznanja u zagrebačkoj Gradskoj skupštini 4. travnja otkrivena su imena predložena za Nagradu Grada Zagreba, a ovogodišnji kandidat iz područja filma i kazališta je Jakov Sedlar, redatelj kojeg je predložila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. Iako su u konkurenciji sa Sedlarom bili filmaši poput višestruko nagrađivane redateljice Hane Jušić i glumice Ksenije Marinković koja niže uspješne uloge, Odbor je odabrao Sedlara. Njegovo stvaralaštvo je unazad godinu dana obilježio film 'Jasenovac - istina' za koji je Slavko Goldstein ustvrdio da je pun falsifikata i neistina, a za isti je film Sedlar kazneno prijavljen

Posljednjih godina u kategoriji filma i kazališta dobitnici Nagrade Grada Zagreba bili su Dalibor Matanić, Elizabeta Kukić, Marija Sekelez, Dubravka Vrgoč, Milan Pleština i Duško Ljuština, a ove godine kandidat za tu nagradu uz novčani iznos od 30 tisuća kuna jest 64-godišnji filmski i kazališni redatelj Jakov Sedlar.

Imena kandidata objavljena su 4. travnja na Odboru za javna priznanja u Gradskoj skupštini, a od prijavljenih 119 prijedloga Odbor je odabrao ukupno 16 kandidata, među njima i Jakova Sedlara, kojeg je predložila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) iz Koprivnice kojom predsjeda Mladen Pavković, nedavno nepravomoćno osuđen zbog bludnih radnji nad djevojkom od 18 godina. Od svih je prijavljenih Odbor za javna priznanja, u kojem uz gradonačelnika Milana Bandića sjede dr. sc. Andrija Mikulić, Romano Bolković, Aleksandra Kolarić, dr. sc. Ana Stavljenić-Rukavina, Jelena Pavičić Vukičević, prof. dr. sc. Josip Tica, Josip Petrač i Robert Balić, predložilo Jakova Sedlara za kandidata u kategoriji filma i kazališta, točnije Sedlar je dobio većinu glasova Odbora. Ako Gradska skupština prihvati prijedlog Odbora, što je dosad bila tek formalnost, Sedlaru će pripasti spomenuta nagrada i službeno će biti nagrađen kao najuspješniji filmski i kazališni umjetnik Grada.

Ove godine bilo je ukupno 15 prijedloga u kategoriji filma i kazališta, a među prijavljenima uz Sedlara bili su trenutno najnagrađivaniji mladi filmski redatelji Hana Jušić i Miroslav Sikavica, kazališni redatelj Krešimir Dolenčić, Branko Ištvančić, Silvije Petranović i Bogdan Žižić te glumci Ksenija Marinković, Emir Hadžihafizbegović i Ingeborg Appelt. Na popisu je i balerina HNK Zagreb Iva Vitić Gameiro, umjetnička organizacija Zagreb Film Festival te dramaturginja Željka Udovičić Pleština.

Članica Odbora Aleksandra Kolarić izjavila je za tportal kako je glasala protiv Jakova Sedlara u toj kategoriji, kao i Josip Tica, dok su ostali članovi glasali za njega.

'Kao i prošle godine, problem je u tome što se prijavljeni kandidati odabiru bez ikakvog obrazloženja gradonačelnika. Valjda bi trebalo i obrazložiti čime je to taj kandidat zaslužio nagradu. Ipak, takva procedura se ne događa', tvrdi Aleksandra Kolarić, dodavši kako je prošle godine u Odboru bilo pritisaka i razmirica prilikom odabira kandidata u svim kategorijama.

Osim što mu se smiješi Nagrada Grada Zagreba, Jakov Sedlar ovogodišnji je dobitnik nagrade Veliko zlatno srce, koju uz Udrugu branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam dodjeljuje Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., koja ga je predložila za Nagradu Grada Zagreba. Rečeno je kako je Sedlar zaslužio Veliko zlatno srce jer je svojim umjetničkim i inim ostvarenjima među ostalim značajno pridonio istini o borbi hrvatskog naroda za slobodu.

O istini u filmskim ostvarenjima Jakova Sedlara dalo bi se raspravljati s obzirom na to da je redatelj prošle godine kazneno prijavljen zbog falsifikata koje je koristio u proizvodnji svog filma 'Jasenovac – istina', a taj je film izazvao brojne polemike, među ostalim i između Sedlara i Slavka Goldsteina koji je ustvrdio da je Sedlarov film pun poluistina, laži i falsifikata. Kaznenu prijavu podnijela je pak Antifašistička liga (AL) RH i to zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

U obrazloženju prijave navode da je Sedlar u filmu javno poricao i znatno umanjio kaznena djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina, prvenstveno usmjerena prema skupini srpske nacionalne manjine, služeći se zamjenom teza, lažnim argumentima, krivotvorinama, prešućivanjem povijesnih činjenica, na način prikladan da se može potaknuti nasilje ili mržnja protiv takve skupine ili njenih pripadnika.

Kad su u pitanju filmska i kazališna ostvarenja kojima je Jakov Sedlar pretendirao za ovogodišnju Nagradu Grada Zagreba, uz film 'Jasenovac - istina' redatelj se prošle godine pohvalio američkim uspjehom dokumentarca 'Snaga tišine' o Josipu Grbavcu (49), poznatijem kao Braci sa Srebrnjaka, snimljenim u ruskoj produkciji s budžetom od 250 tisuća dolara i premijerno prikazanim u Los Angelesu.

Puno manje uspjeha u Hrvatskoj protekle godine pobrala je njegova režija predstave 'Ana Frank' u Gradskom kazalištu Trešnja, koja je bila kombinacija modnodrame i dokumentarnog filma o Ani Frank koji je Sedlar snimio u Gazi. Režirao je Sedlar, također bez prevelikog uspjeha, i predstavu 'Tko želi ubiti Juliju Timošenko', koja je čak igrala na uglednom festivalu Fringe u Edinburghu 2013. godine. Treba spomenuti i kako je Sedlar, bivši intendant i ravnatelj Drame HNK u Zagrebu, u tom kazalištu još uvijek zaposlen. Kako je sam jednom objasnio, zadužen je za propagandne spotove i snimanje predstava.

Kandidati za Nagradu Grada Zagreba u ostalim kategorijama su: u kategoriji znanosti akademik Josip Božičević i dr. sc. Mislav Grgić; za područje gospodarstva Auto Hrvatska d.d., a u području odgoja i obrazovanja predložena je dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga. Za zdravstvo su predloženi dr. Krešimir Rotim i dr. Robert Kolunžić, dok je za književnost predložen Božidar Petrač. Predloženi su još Dimitrije Popović za likovnu djelatnost i Zagrebačka filharmonija za područje glazbe. U kategoriji sporta predložen je Mario Možnik te velečasni Vladimir Magić, dok je kandidatkinja za Zagrepčanku godine Janica Kostelić.