'TEK NAPOLA JE TU'

Izložba posvećena Vedranu Šamanoviću

22.11.2010 u 08:54

Bionic
Reading

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorena je izložba posvećena Vedranu Šamanoviću osnivaču i dugogodišnjem direktoru One Take Film Festivala pod nazivom 'Tek napola je tu, napola je sad, napola je svjetlo, a napola mrak'

Vedran Šamanović bio je istaknuti filmski autor, direktor fotografije, fotograf te filmski i fotografski pedagog. Izložba donosi presjek njegova rada od 1995. godine, a usmjerena je prije svega na njegovo filmsko stvaralaštvo. Kroz 15 godina stvaralaštva Šamanović je ostvario obilnu umjetničku produkciju, na izložbi zastupljenu kroz preglede u više segmenata ili poglavlja izložbe.

U fokusu su njegovi autorski radovi, filmovi u kojima je bio i autor scenarija i direktor fotografije, i u tom segmentu izložbe bit će prikazano sedam filmova, iz perioda od 1996. do 2010. Od naslova tu su 'Dani preživjelog ratnika', 'Put u raj', 'Meeting Alice', 'Stol za osam slika', 'Grad gradovi', 'Maturanti i plesači' te 'Prolaz za van'.

Rad iz ciklusa 'Sanja i Vedran'

Slijede dva segmenta izložbe na kojima je Vedran predstavljen filmovima u kojima je autor filmske fotografije, odnosno u kojima je u ulozi direktora fotografije. Prikazano će biti pet dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, snimanih u proteklom desetljeću za redatelje dokumentaraca poput Ljiljane Šišmanović i Dražena Žarkovića, ali i likovne umjetnike poput Borisa Greinera i Tomislava Gotovca (a.k.a. Anatonia G. Lauera).

Također, u ovom segmentu izložbe je i šest igranih filmova u kojima je Šamanović imao ulogu direktora fotografije, a koji su jedni od najzapaženijih i najboljih igranih filmova u Hrvatskoj u posljednjem desetljeću. Među njima su 'Oprosti za kung fu', 'Što je Iva snimila 21. listopada 2003', 'Ljubavni život domobrana'.

U drugom dijelu izložbe su Šamanovićevi radovi ponovno inspirirani filmom; 'Portret muškarca s bradom' koji je prostorna filmska instalacija s dvostrukom filmskom petljom, i koja će se prikazati s dva 16-milimetarska filmska projektora, iz 2005. godine, te rad 'Gospodin Tomislav Gotovac, Novakova 8 a, 10.000 Zagreb ' koji je sastavljen od četiri videorazglednice, a nastajao je od 2003. do 2008. godine.

Izložena je i fotografska instalacija 'Sanja i Vedran', koja je nastajala od 1995. do 2008. godine. Autor koncepcije i kustos izložbe je Tihomir Milovac, a ostati će otvorena do 12. prosinca ove godine.