MEGA PROJEKT

Izložba o Slavoniji, Baranji i Srijemu uskoro u Klovićevim

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 22.04.2009 15:11
  • Objavljeno 22.04.2009 u 15:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Izložba 'Slavonija Baranja i Srijem vrela europske civilizacije' veliki kulturološki projekt otvara se 27. travnja u Klovićevim dvorima

Inicijator projekta je ministar kulture Božo Biškupić koji je najavio ja je riječ o najvećem projektu u 2009. koje će Ministarstvo ostvariti s Klovićevim dvorima. Izložba će pokazati kulturno i prirodno bogatstvo od prapovijesti do danas spomenutih regija, rekao je Biškupić te izrazio nadu da će novi veliki projekt izazvati veliki interes javnosti poput izložbe 'Dalmatinska zagora-nepoznata zemlja' koju je vidjelo 50 tisuća posjetitelja. Dodao je da će se moći vidjeti i kultura Srba, Židova, Nijemaca i Mađara.

Slavonija, Baranja i Srijem predstavit će se na sva četiri kata Klovićevih dvora s više od dvije tisuće eksponata na kojoj je radilo stotinjak suradnika na čelu kojega je stručni tim sastavljen od vrhunskih stručnjaka. Glavna koordinatorica izložbe je Branka Šulc, a izložbu će pratiti monografija i katalog izložbe.

Po njezinim riječima izložba je koncipirana kronološki i njome će rasvijetliti zaboravljena područja iz pojedinih vremenskih razdoblja, a otkriven je i veliki broj novih predmeta. Bit će zanimljivo pratiti razvitak pojedinih civilizacija na turbulentnom području koje je osim ravnicom obilježeno i trima velikim rijekama Savom, Dravom i Dunavom.

Ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin je istaknula kako će se na jednom mjestu moći sagledati bogati baštinski prilozi brojnih pretpovijesnih kultura, svjedočanstva antičkog doba, graditeljski dosezi ranoga i kasnoga srednjovjekovlja, krhotine renesanse, raskoš baroka, suzdržanost klasicizma te iskorake u modernoj i suvremenoj likovnoj umjetnosti. Kusin je podsjetila da su izloženi predmeti u vlasništvu 128 posuđivača, muzeja, galerija, crkava, samostana te privatnih osoba.
Na novinarska pitanja o pojedinim dijelovima izložbe govorili su Ferdinand Meder o restauraciji predmeta, akademik Vladimir Marković o urbanizmu i arhitekturi u pojedinim razdobljima, te povjesničar umjetnosti Zvonko Maković o slikarstvu 19. i 20. stoljeća u Slavoniji.

Za izložbu je do sada potrošeno četiri milijuna kuna sredstva Ministarstva kulture, a uključeni su i brojni sponzori. Likovni postav i dizajn izložbe potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović. Izložba će biti otvorena do 2. kolovoza ove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!