dobitnice MSU nagrade na 35. Salonu mladih

Izložba 'Nevidljivi prostori' Ivane Pipal otvorena u MSU-u

28.09.2022 u 09:59

Bionic
Reading

'Nevidljivi prostori', nagradna izložba dobitnice MSU nagrade na 35. Salonu mladih Ivane Pipal, na kojoj predstavlja više od četrdeset slika, crteža i skica i iz njih proizašlih animacija, otvorena je u utorak u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

Izloženi su njezini najnoviji radovi nastali u proteklih godinu i pol dana na razmeđi vizualnih umjetnosti i psihoterapije, u kojima je svoj unutarnji svijet, misli i emocije prenijela u vizualni jezik.

Kustosica izložbe Jasna Jakšić rekla je kako crteži, animirane slike, slike i instalacija s kamenjem proizlaze iz umjetničinog proučavanja psihoterapijskih procesa, psihologije i neuroznanosti.

"Primjenjujući različite tehnike ona vlastiti mentalni prostor pretvara u umjetnički atelier i neku vrstu laboratorija", napomenula je Jakšić, dodavši kako se na izložbi vide rezultati njezinih vježbi, samoispitivanja i modela procesa koje posjetitelji mogu i sami primijeniti.

Sama umjetnica izložbu opisuje kao dokumentaciju istraživanja unutarnjih procesa, psihe, svojevrsnih 'nevidljivih prostora'.

"Kroz razne tehnike osvještavanja i rada na sebi vizualno sam bilježila što se događa u mojoj glavi, ali s ciljem da sagradim vizualni jezik koji bi mogao biti primjenjiv u nekim granama psihoterapije", rekla je.

Kako je objasnila, na kraju svog osobnog procesa htjela je pronaći u sebi nešto što je povezano s drugim ljudima, vizualne koncepte koje svi dijelimo, možemo razumjeti i povezati se preko njih.

Ova je izložba nastavak njezina prijašnjeg rada kada je vizualizirala 33 osnovne emocije, kroz asocijativne crteže koji gledatelji prepoznaju kao ugodne ili neugodne osjećaje. "S tim vizualnim slikama željela sam asocirati ljude na neke procese, a onda se te slike mogu koristiti u terapiji kao asocijativne karte, alat za poticanje razgovora. Ove slike su nastavak tog procesa, ali malo dublje i drugačije", dodala je Pipal.

Nagrađivana zagrebačka umjetnica diplomirala je na Odsjeku za animirani film i nove medije na ALU Zagreb. Za prvu autorsku knjigu „Priča o teti Mandi” dobila je potporu Grada Zagreba, a njezina ilustrirana knjiga „Žuti grad, Plavi grad”, prevedena na šest jezika, uvrštena je u White Ravens, katalog najboljih knjiga za djecu.

Prošle godine izdala je slikovnicu, „Ptica rugalica” i umjetničke asocijativne karte „Emocije i stanja”. Redovito izlaže i članica je ženskog umjetničkog kolektiva Ljubavnice. Režirala je i animirala nekoliko kratkih filmova, a sada radi na animiranom filmu „Fačuk”.

Njezina izložba u MSU-u bit će otvorena do 6. studenog.