ZANIMLJIVI DODATAK SAJMU

Izložba namještaja od 1945. do devedesetih gostuje na ovogodišnjoj Ambienti

  • Autor: I. But./Hina
  • Zadnja izmjena 09.10.2019 23:30
  • Objavljeno 09.10.2019 u 23:30
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic

Izložba 'Između htijenja i realnosti –industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.' nakon što ju je vidjelo oko pet tisuća ljudi u Muzeju za umjetnost i obrt, u cjelovitom obliku gostuje na ovogodišnjem međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta

Posjetitelji sajma će na Zagrebačkom velesajmu do 13. listopada imati priliku vidjeti okvirni pregled produkcije industrije namještaja u Hrvatskoj poslije 1945. do 1990-ih godina s asortimanom nekih od najznačajnijih tvornica tog razdoblja.

Izložba kontekstualizira temu i prezentiranjem mehanizama funkcioniranja proizvodnje svih čimbenika u nizu dizajn ‒ proizvodnja-‒ prodaja. Pokazuje značaj uloge dizajnera u tadašnjim društveno-političkim i ekonomskim okolnostima, kao i kontinuitet kao zalog za sadašnjost i budućnost industrijske proizvodnje i dizajna namještaja u Hrvatskoj.

Među tvornicama koje će se predstaviti su Mundus ‒ Florijan Bobić iz Varaždina, Mobilia ‒ Ivo Marinković iz Osijeka, zagrebačkih tvornica Marko Šavrić i Jadran, DIP Novoselec, TVIN Virovitica, Oriolik iz Oriovca, Goranprodukt iz Čabra, Hrast iz Čakovca, Papuk iz Pakraca, DI Vrbovsko i druge.

Autorica izložbe je Vanja Brdar Mustapić, a likovnog postava i vizualnog identiteta Ksenija Jurinec

U okviru sajma priredit će se i popratni program - u petak, 11. listopada, održat će se panel razgovor s dizajnerima u industriji namještaja prije i poslije 1990. "Dizajneri od htijenja do mogućih ostvarenja“. Na panelu sudjeluju Blaženka Kučinac, Marina Tomašić, Mladen Orešić, Romina Radović, Ada Kezić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!