INSTALACIJE IVANE FRANKE

Izložba 'Lability' u Umjetničkom paviljonu

07.09.2009 u 14:09

Bionic
Reading

Izložba 'Lability' autorice Ivane Franke, koja će 8. rujna biti otvorena u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, prostorno-svjetlosnim instalacijama propitivat će suodnos između promatrača i prostora, rekli su na konferenciji za novinare kustos Stanko Špoljarić i autorica predstavljajući koncepciju izložbe

Bit će izložene aluminijske konstrukcije 'In circles' i 'Instants of visibility', metalne konstrukcije 'Interconnection' i 'Animated sphere', montažna folija 'Sky carpet' te serija grafika 'Introducing gaps'. Riječ je o djelima koja dovode u pitanje uspostavljene odnose s okolinom i pretpostavku da je prostor unaprijed definiran, statičnih dimenzija, te da postoji neovisno o nama, rekao je kustos Umjetničkog paviljona Stanko Špoljarić

Kao ishodište umjetničke prakse Ivane Franke istaknuo je idejnu baštinu pereceptualnih istraživanja 'Novih tendencija' te oblikovne postupke i sredstva kinetičke umjetnosti.

Svjetlosne instalacije većinom su sastavljene posebno za ovu izložbu, odnosno za prostor Umjetničkog paviljona, rekla je autorica. Istaknula je i svoj kontinuirani interes za iluzornost prostora uključivanjem kretanja i vremena u prostornu koncepciju.

Instalacije Ivane Franke čine naš položaj i kretanje nejasnim i nesigurnim, dodao je Špoljarić, posebno se osvrnuvši na autoričinu sposobnost da egzaktne fenomene poput loma, širenja i praska svjetlosti uzdigne na razinu umjetničkog.

Ivana Franke (Zagreb, 1973.) diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1997. U svojim radovima često upotrebljava transparentne materijale i svjetlo, a njezine instalacije istražuju suodnose između pojave i materijalnosti, propitujući doživljaj prostornih dimenzija.

Izložba će biti otvorena do 7. listopada.