u povodu 500. obljetnice

Izložba 'Judita 500' otvara se u splitskoj Staroj gradskoj vijećnici

06.05.2021 u 16:00

Bionic
Reading

​Izložba 'Judita 500' otvara se u četvrtak u Splitu​ u obnovljenoj Staroj gradskoj vijećnici u povodu 500. obljetnice prvotiska Marulićeva epa

Na velikoj izložbi priređenoj u povodu 500. obljetnice prvotiska epa 'Judita' Marka Marulića javnost će prvi put istovremeno moći vidjeti četiri od prvih pet izdanja Judite objavljenih u Veneciji 1521., 1522., 1586., 1627. godine, dok će treće izdanje iz 1523., koje se čuva u Državnoj knjižnici u Münchenu, biti prikazano reprintom naslovnice, najavili su iz Muzeja grada Splita.

​​​"Prvo i jedino cjelovito izdanje 'Judite', koje čuvaju franjevci dubrovačkog Samostana Male braće,​ ​digitalizirano je i kao takvo dostupno za listanje​, a Muzej Grada Splita ​tiskao je faksimilno izdanje dubrovačkog prvotiska", ističu iz Muzeja.

Autorice koncepta izložbe su kustosice Muzeja grada Splita Darka Perko Kerum i Marija Plazibat​, dok su suradnici ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo, viša restauratorica Muzeja grada Splita Dina Vuletin Borčić, Bratislav Lučin i Branko Jozić iz Marulianuma ​te iz Gradske knjižnice ravnateljica Grozdana Ribičić i Marija Gabriela Perić, Vesna Jukić Oštrek te Renata Vojvodić.

​Organizator izložbe​​ je Muzej grada Splita u suradnji s Marulianumom i Gradskom knjižnicom Marka Marulića. Izložba ​se može razgledati radnim danom od 10 do 14 sati te od 17 do 20 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.