120. GODIŠNJICA ROĐENJA

Izložba istaknutog kipara Frane Kršinića u zagrebačkoj Modernoj galeriji

18.12.2017 u 20:50

Bionic
Reading

Studijska izložba 'Frano Kršinić iz fundusa Moderne galerije', u povodu 120. godišnjice rođenja i 35. godišnjice smrti tog istaknutog modernog hrvatskog kipara, otvara se u 19. prosinca u Studiju Moderne galerije 'Josip Račić'

'Odajući zaslužnu počast kiparu koji je svoju osjećajnost suptilno, bezvremenski i trajno oblikovao, iz bogate riznice hrvatske moderne umjetnosti predstavlja se 17 od 26 kiparskih i četiri od 14 medaljerskih djela nastalih od 1924. do 1970. godine, o kojima skrbi Moderna galerija', napominje se u najavi izložbe.

Frano Kršinić (Lumbarda na Korčuli, 1897. – Zagreb, 1982.) bio je praški student te profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i rektor.

'Svojom lirskom dušom uronjen u rodni kraj, a s umjetničkim i pedagoškim radom ostvarenim u Zagrebu, suptilnu je oblikovnu formu zapečatio umjetničkim djelovanjem više od pola stoljeća u hrvatskoj modernoj umjetnosti', napominje se.

Kršinić je, kako se dodaje, na moderan način obnovio staru mediteransku tradiciju rada u kamenu, 'sjedinjujući visoku zanatsku kulturu oblikovanja s neposrednim shvaćanjem suštine stvari u kojemu dominira lirična osjetilnost, lakoća diskretnih pokreta i blagost opće atmosfere djela'.

Kršinićev opus sadrži reljefe, portrete i figuralne kompozicije izvedene u terakoti, bronci, kamenu i mramoru, dok se njegovi ženski aktovi klesani suptilno u mramoru smatraju najboljim djelima te vrste u domaćoj umjetnost. 'Njegova je skulptura sanjarski zanesena, bezvremeno tiha i u sebe zatvorena', istaknuto je.

Autorica izložbe i kataloga je Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Moderne galerije, voditeljica Zbirke kiparstva i Zbirke medalja i plaketa Moderne galerije.

Izložba će biti otvorena do 28. siječnja.