DAN ŽENA UZ FOTKE

Izložba fotografkinja od 8 sve do 87 godina

06.03.2014 u 15:45

Fotografkinje

Izvor: Promo fotografije / Autor: Fotoklub Rijeka

Bionic
Reading

U povodu Međunarodnog dana žena 8. ožujka, u Galeriji Principij i obližnjem Arheološkom parku u Rijeci otvara se izložba 'Fotografkinje' koja donosi isključivo radove autorica

Fotoklub Rijeka još je davne 1979. pokrenuo izložbu pod nazivom 'Žena', jedne godine producirana i pod imenom 'Femina'.

Iako posvećene ženama, na tim izložbama sudjelovala su sva relevantna imena iz fotografskog svijeta tadašnje države, a to su uglavnom bili muškarci.

'Kako se mijenjala upravljačka i programska struktura Kluba, tako je ta izložba u posveti ženi jednostavno nestala, no prije pet godina obnovili smo ideju obilježavanja Dana žena s novom koncepcijom. Novost je ta da na izložbi Fotografkinje sudjeluju samo žene, neovisno iz kojih se pobuda bave fotografijom - je li to njihova povremena aktivnost, redovna hobistička strast ili pak profesionalna praksa, a tema je slobodna', ističu iz Fotokluba Rijeka, organizatora izložbe.

Cilj je izložbe istaknuti ženu kao autoricu prikazanu kroz svoje stvaralaštvo, a ne ženu kao motiv na fotografijama, kao objekt interpretacije.

Na izložbu su se ove godine prijavile 152 autorice sa 843 fotografije te će svi radovi biti izloženi, a zanimljivo je da sudjeluju autorice od osam pa do osamdeset i sedam godina.