NOVA APSTRAKCIJA

Izložba Ede Murtića u Splitu

10.12.2012 u 12:55

Bionic
Reading

U Splitu, u galeriji Studio Naranča, otvorena je izložba radova Ede Murtića pod nazivom 'Nova apstrakcija'

Naziv 'nova apstrakcija' se vezuje uz posljednju fazu rada velikog hrvatskog slikara, a koja se smatra dijelom šireg europskog trenda različitih autora i taj termin se tek valorizira.

Edo Murtić je svoju novu apstrakciju radio od 2000. godine do siječnja 2005. godine kada je preminuo. Na splitskoj izložbi je predstavljeno 20 radova, akrili na platnu, grafike velikog formata i keramika. Radovi u keramici su zapravo prvi put na ovoj izložbi predstavljeni javnosti i likovnoj publici.

Najvredniji dio izložbe je više radova u akrilu na platnu iz zadnje Murtićeve faze koju likovna kritika smatra kvalitetom ravnopravnoj njegovim najvažnijim fazama, primjerice onoj iz sedamdesetih godina.

Izložbu je otvorila Marina Majić ispred galerije Studio Naranča koja slavi trideset godina svog uspješnog djelovanja. Ona je naglasila da je posebno zadovoljna činjenicom da se taj jubilej obilježava izložbom Ede Murtića koje je u istoj galeriji prije deset godina izlagao svoj 'Mediteranski vrt'. Nekoliko radova na donjoj etaži galerije je podsjetilo na tu fazu njegovog stvaralaštva.

Majić je na otvorenju zahvalila Ranku Murtiću, koji skrbi o očevoj likovnoj ostavštini, na pomoći u organiziranju ove izložbe. Ranko Murtić je u prvi plan stavio činjenicu da se tek valorizira zadnja faza Murtićevog rada nakon 2000. godine, ali i naglasio ekskluzivnost realizacije keramike koja je prvi put predstavljena javnosti.

'Otac je priredio niz nacrta za aplikacije na keramici kojom se posebno bavio zadnjih godina života, ali ih je sam malo realizirao. Keramiku koja je ovdje izložena smo izradili u okviru Fundacije Murtić s kojom smo u procesu registracije. Ta fundacija će se baviti organiziranjem izložbi i izdavaštvom, u cilju da se Murtićevo djelo dostojno i kvalitetno zbrine', rekao nam je Ranko Murtić.

Izložba u galeriji Studio Naranča u Dioklecijanovoj palači se može razgledati do 8. siječnja 2013. godine.