do 6. rujna

Izložba 'Čudesno putovanje s Fischerom von Erlachom' na Zrinjevcu

01.09.2023 u 12:11

Bionic
Reading

Izložba crteža arhitekta baroka Johanna Bernharda Fischera von Erlacha predstavljena je u povodu tristote godišnjice njegove smrti na zagrebačkome Trgu Nikole Šubića Zrinskoga, gdje će ostati do 6. rujna

Crteži iz fonda NSK koji će biti prikazani na izložbi prikazuju iznimne građevine i kuriozitete svjetske arhitekture, među kojima su Solomonov hram u Jeruzalemu, palača Schönbrunn u Beču, piramide u Gizi te Dioklecijanova palaču u Splitu i Solinski akvadukt, a izvorno su objavljeni u njegovu kapitalnom djelu Nacrt povijesne arhitekture izdanom u Beču 1721. godine, kaže se u priopćenju.

Neke je od građevina Fischer von Erlach na svojim putovanjima vidio uživo, a neke je crtao na temelju dostupnih mjera i pisanih opisa, pri tome često posegnuvši za vlastitom maštom.

Kako je sam rekao, crteži su nastali ponajprije kako bi 'ugodili oku ljubitelja arhitekture i potaknuli ih na vlastitu umjetničku invenciju, a ne kako bi podučavali učenjake', poručili su iz NSK.

Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu broji 79 izvornih Fischerovih crteža, što ju čini jednom od najcjelovitijih zbirki njegovih crteža na svijetu.

Autorice su izložbe Maja Karić, Marija Perkec i Vesna Vlašić Jurić iz Grafičke zbirke NSK, a izložba je postavljena uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

  • +3
Čudesno putovanje s Fischerom von Erlachom Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL