KNJIŽEVNI MISTERIJ

Izlaze posthumne priče J.D. Salingera

26.08.2013 u 11:04

Bionic
Reading

Biografi David Shields i Shane Salerno, tvrde da su otkrili tajnu projekta na kojem je JD Salinger radio u izolaciji zadnjih pola stoljeća svog života

Autori nove biografije o slavnom piscu Jeromeu Davidu Salingeru, tvrde da su riješili jednu od najvećih književnih tajni: na čemu je autor kultnog romana 'Lovac u žitu', radio u drugoj polovici života.

David Shields Shane Salerno, čija će biografija o Salingeru biti objavljena 3. rujna, dok će dokumentarac izaći samo tri dana poslije, planiraju objaviti niz njegovih posthumnih tekstova 2015.

Dugogodišnjem istraživanjem biografi su priskrbili najopsežnije izvještaje o neobjavljenim materijalima, te se oslanjaju na 'dva neovisna i odvojena izvora', koja su, tvrde, 'dokumentirala i potvrdila njihove informacije'.

Navodno će nove Salingerove knjige ponovno 'posjetiti' život Holdena Caufielda, autorove događaje u Drugom svjetskom ratu, te nove priče o starim protagonistima, obitelji Glass Franny i Zooey i drugim poznatim likovima.

Salinger nije objavljivao nakon 60-ih godina prošlog stoljeća, te se povukao iz javnog života. Tijekom 50 godina, pojavljivale su se bezbrojne i konfliktne spekulacije o tome što pisac radi u svojoj nametnutoj izolaciji. Dokumentirano je da je nastavio pisati. Za New York Times izjavio je 1974. 'da ne prođe dan da nešto ne napiše, iako samo za sebe, a ne s intencijom objave'.

Međutim, ne postoji konsensuz oko toga što je pisao niti fizički dokazi da je bilješke i materijale spremio u svojoj kući u Cornishu. Njegovi nasljednici, sin Matt Salinger i njegova udovica Colleen O'Neill, nisu se izjašnjavali o tome sve do autorove smrti u siječnju 2010. Odbijali su surađivati s njegovim biografima Salernom i Shieldsom.

Opsežna biografija sadrži 700 stranica koje uključuju i brojne rijetke fotografije i piščeve prepiske: detalje o njegovim godinama provedenim u ratu i kratkrotrajnom prvom braku, intervju s Jean Miller, koja je inspirirala njegovu priču 'For Esme With Love and Squalor', te kako je Salinger koji je cijeli život otvoreno prezirao holivudsku mašineriju, skoro pristao na filmsku adaptaciju priče o Esmi.

Salinger nikad nije autorizirao niti jednu svoju biografiju.