ZA SVAKOG PONEŠTO

Izdavačka kuća Hena com pripremila je raznoliko, a kvalitetno štivo za uživanje na odmoru

  • Autor: Promo
  • Zadnja izmjena 11.08.2020 08:57
  • Objavljeno 11.08.2020 u 08:57
Jokha al-Harthi: Nebeska tijela

Jokha al-Harthi: Nebeska tijela

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Uz ove knjige možete proputovati od Hrvatske preko Češke, Engleske i Islanda, pa sve do Južne Koreje i Omana

Upravo objavljen roman Nebeska tijela, ovjenčan prestižnom nagradom „Man Booker International“, omanske autorice Jokhe al-Harthi, ispisan jednostavnim jezikom, lirskim i blagim stilom, dočarava komplicirane međuljudske odnose dviju omanskih obitelji, ali i cjelokupnu povijest i kulturu Omana, iznimno zanimljive, a nama daleke zemlje. Traume, ljubavi, trpljenje i snovi, sve je isprepleteno u ovoj sjajnoj, nesvakidašnjoj prozi koja nam dopušta da zavirimo u drukčiji svijet.

CANDICE CARTY-WILLIAMS: QUEENIE

CANDICE CARTY-WILLIAMS: QUEENIE

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Queenie je debitantski roman britansko-jamajačke autorice Candice Carty-Williams koji je požeo sve pohvale – roman je bestseller Sunday Timesa, a nedavno je ovjenčan i nagradom „British Book Award“. Protagonistica po kojoj roman i nosi ime mlada je Queenie Jenkins, Britanka jamajačkog porijekla koja živi u Londonu, balansira među dvjema kulturama i ne uspijeva glatko se uklopiti ni u jednu. Roman prati njezinu potragu za samom sobom, a na tom putu ne nedostaje britkog humora, WhatsApp poruka, mailova, ali ni dubokih propitkivanja važnih tema poput rasizma, seksizma i osobnih trauma. Štivo koje se čita u dahu i junakinja koja se pamti!

Hana Andronikova: Zvuk sunčanog sata

Hana Andronikova: Zvuk sunčanog sata

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Iz Češke nam stiže Zvuk sunčanog sata pokojne autorice Hane Andronikove, prerano preminule i nagrađene najvećom češkom nagradom „Magnesia Litera“. Riječ je o napetoj obiteljskoj sagi, fascinantnoj ljubavnoj priči i dirljivoj ratnoj drami koja nas vodi kroz cijelo 20. stoljeće i na tri kontinenta. Klupko života glavnoga lika i njegove obitelji raspliće se u nekoliko nevjerojatnih niti, koje se protežu od čarobne Indije, preko ratom poharane Češke do naposljetku Kanade i Amerike. „Zvuk sunčanog sata“ slavi ljubav, prijateljstvo i razumijevanje i te bezvremenske vrijednosti nadilaze sve mračne momente čovječanstva; mržnju, ludilo i ratove.

Halldóra Thoroddsen, Dvoslojno staklo

Halldóra Thoroddsen, Dvoslojno staklo

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

S Islanda nam pak stiže „Nagradom Europske unije za književnost“ ovjenčan roman Dvoslojno staklo autorice Halldore Thoroddsen. Roman je kratak, ali intenzivan, a prati nekoliko jeseni u životu umirovljene udovice, koja se upušta u posljednu ljubavnu avanturu s umirovljenim kirurgom Sverirom. Napisan gotovo lirskim jezikom, punim snažne metaforike, roman u prvi plan postavlja pripadnike treće dobi, kojima je u književnosti, ali i u društvu, inače dano premalo prostora. Koristeći se perspektivom pojedinaca koji svakodnevicu tiho promatraju, a u njoj najmanje sudjeluju, Thoroddsen maestralno prikazuje društvo, kulturu i svakodnevicu islandskoga grada, pokazujući da život umije iznenaditi u svakoj dobi, bez obzira na mudrost i stečena iskustva.

Kyung-sook Shin: Molim te, pazi na mamu

Kyung-sook Shin: Molim te, pazi na mamu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Korejski bestseller, roman Molim te, pazi na mamu, čija je autorica Kyung-sook Shin dobila prestižnu nagradu „Man Asian Literary Prize 2012“, izvanredna je knjiga koja daje oštar i emotivan uvid u korejsku tradiciju i kulturu. 69-godišnja So-nyo jednoga dana nestaje na peronu podzemne željeznice u Seoulu, a šokirana obitelj počinje intenzivno tragati za njom. Pitanje koliko su djeca poznavala vlatitu majku, a otac suprugu, počinje tištati svakoga ponaosob... Proza je to koja duboko i snažno zaranja u majčinstvo i ponire u samo srce obiteljskih odnosa. Svaki će čitatelj u stranicama preispitati i vlastite obiteljske odnose, a majku neće više nikada gledati istim očima.

DRAŽEN LISAK: KRALJ HAKLA

DRAŽEN LISAK: KRALJ HAKLA

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Posebno vrijedi istaknuti i novi dragulj domaće proze, debitantski roman Dražena Lisaka Kralj hakla, humorističnu i melankoličnu priču o „junaku našega doba“, mladiću u kojem je utjelovljena izgubljena generacija, ali i o jednome gradu kakva više nema. Sedamdesetih godina u Zagrebu, na radničkoj Peščenici, dječak Pero Feler mašta o tome kako će zaigrati nogomet u Dinamu. Nakon nesretnog slučaja koji promijeni baš sve, Perino djetinjstvo završava, a on s rubova grada bježi u mitski prostor zagrebačke mladeži osamdesetih godina – pred Kavkaz, u shit, u seks i u tulume, u tajni svijet mladosti nesvjesne da se bliži rat... Dražen Lisak predstavlja odličan novi glas na domaćoj pripovjednoj sceni – majstor je dijaloga, komike i emocija bez patetike – a napisao je roman kakav je Zagreb zaista dugo čekao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!