SLUČAJ SE NASTAVLJA

Izdavači odgodili dogovor s Googleom

24.09.2009 u 08:47

Bionic
Reading

Udruga američkih izdavača i Savez autora zatražili su odgodu sudskog saslušanja vezanog uz dogovor postignut s Googleom koji bi svim korisnicima interneta omogućio pristup virtualnoj knjižnici

Prema prošlogodišnjem dogovoru svim korisnicima interneta bio bi omogućen pristup virtualnoj Googleovoj knjižari i knjižnici s više od dva milijuna knjiga. Knjige bi bile dostupne za downloadanje ili virtualno listanje, a zarada bi, prema daljnjim dogovorima, bila podijeljena između Googlea i američkih izdavača.

Iako se konačno rješenje sudskog spora dviju suprotstavljenih strana trebalo dogoditi na saslušanju zakazanom za 6. listopada, američki izdavači i autori zatražili su da se datum pomakne mjesec dana. Iza odgode stoji potreba za dodatnim razmatranjem točaka dogovora.

Predstavnici američkog ministarstva pravosuđa pozvali su obje suprotstavljene strane i sud u New Yorku na revidiranje spornih točaka sporazuma. Sporazum dovodi u pitanje zaštitu autorskih prava, stoji u priopćenju ministarstva pravosuđa, i kao takav bi trebao biti odbačen, prenosi BBC.

Prema sporazumu o digitalizaciji kojega su krajem 2008. postigli Google i Udruga američkih izdavača, Google je oformio fond od 125 milijuna dolara za kompenzaciju onih autora, čija se djela objavljuju u on-line izdanju. Izdavači imaju pravo Googleu konkurirati spuštanjem cijena, dok Google po svojim pravilima smije distribuirati knjige kod kojih se ne može pronaći nositelj autorskih prava.