NIKOLA PETKOVIĆ

Izabran novi predsjednik Hrvatskog društva pisaca

02.04.2011 u 17:31

Bionic
Reading

Nakon višesatne skupštine Hrvatskog društva pisaca, u drugom krugu glasanja je za novog predsjednika izabran Nikola Petković sa 29 glasova, naslijedivši Velimira Viskovića nakon osam godina na čelu ove organizacije

Izborna skupština HDP-a bila je zakazana u 11 sati u Basaričekovoj 24, odnosno gornjogradskoj Vili Arko, no kada su se članovi i članice počeli okupljati, nitko nije mogao pretpostaviti da će trebati sve do 15 sati kako bi se saznalo tko je naslijedio Velimira Viskovića na čelu ove organizacije. Razlog tome jest što su dvojica kandidata, Nikola Petković i Branko Maleš, imali jednak broj glasova nakon prvog glasanja, svaki po 32, te su morali ići u pripetavanje u kojem je Petković pobijedio sa 29 glasova naprema 24 koja su bila za Maleša.

To je bio kraj na trenutke zanimljive, ali i poprilično razvučene skupštine HDP-a, koja je pokazala svu nepredvidljivost demokratskog procesa, u kojem je moguće i da suprotstavljeni kandidati dobiju jednak broj glasova. Tome se zapravo skoro pa nitko nije ni nadao, zasigurno ne Vedrana Rudan ni psihologinja Mirjana Krizmanić, koje su na skupštinu poranile i tako došle prve, brinući se hoće li biti slobodnih mjesta. Dvorana u Vili Arko je bila prazna sve do nekoliko minuta iza 11 sati, kada se u nju odjednom slilo 76 članova HDP-a, od sveukupno 220 koliko ih ova organizacija ima. No da bi se glasalo za predsjednika, kao i ostale funkcije u HDP-u, poput upravnog odbora, bilo je potrebno doći i osobno dati svoj glas favoritima, pa bi za ubuduće bilo uputno preispitati statut koji omogućava izbor predsjednika s oko devetinom glasova sveukupnog članstva.

Na početku skupštine prisutnima se obratio odlazeći predsjednik HDP-a Velimir Visković, koji je u svojem govoru sveo račune osam godina koliko je bio na čelu ove organizacije. Visković je podsjetio da 'HDP nije imao ambicija biti krovna udruga', ali je bilo važno 2002. distancirati se od situacije koja je vladala u Društvu hrvatskih književnika. U međuvremenu se dosta toga i napravilo, 'unatoč sukobima' naglasio je Visković, te nabrojao pet časopisa koje HDP izdaje, kao i sve tribine i kulturne manifestacije koje su do sada pokrenute i realizirane. Visković je naglasio da osjeća ponos zbog onoga što je za njegovog mandata učinjeno u HDP-u, ali i da se suočavao s dosta pritisaka u vezi toga koga treba izbaciti iz društva, što je on odbijao učiniti. Ipak, neki su otišli, poput Zdravka Zime, Delimira Rešickog, Zvonka Makovića, Miljenka Jergovića Ivana Lovrenovića i Borisa Dežulovića, što po Viskoviću nije problem jer 'ne treba pretvarati privatne sukobe u sukobe HDP-a'.

Dugogodišnja tajnica HDP-a govorila je mnogo kraće, obavijestivši prisutne da je od svoje kandidature za predsjednika odustao Vladimir Stojsavljević, poslavši jučer mejl u kojem se poziva na osobne razloge. Tada su za govornicu stupila trojica preostalih kandidata: Branko Maleš, Nikola Nikica Petković i Nenad Popović. Svaki je imao deset minuta za svojevrsni predizborni govor.
Pjesnik Branko Maleš je na početku svojeg izlaganja naglasio da mu neće trebati cijelih deset minuta da kaže što želi reći, što se pokazalo pogrešnim jer ga je radno predsjedništvo moralo u jednom trenutku opomenuti da je potrošio dozvoljeno vrijeme govora. Naslonjen laktovima na govornicu, Maleš je u tih petnaestak minuta ponekad ne baš posve razumljivo mrmljao o medijima, svojem programu, spominjao osnivanje staračkog doma za umjetnike, naglasio da je potrebno osnivati ogranke HDP-a, te važnosti društva 'u socijalno-sindikalnom smislu'.

Kritičar i pisac Nikola Petković je svoje obraćanje započeo rečenicom da je 'došao iz Rijeke podijeliti svoje snove', ponudivši i svoje viđenje funkcije predsjednika HDP-a, 'koji nije najbitnija figura'. Petković je naglašavao potrebu za suradnjom i podrškom dobrim idejama članova, poput one o pokretanju studija kreativnog pisanja, za što na riječkom sveučilištu, tvrdi Petković, ima interesa. Bio je, sve u svemu, bitno sažetiji od Maleša, završivši svoj govor obećanjem da 'ne obećava ostvariti ijednu točku iz programa, jer tko zna što se može dogoditi'.

Izdavač Nenad Popović je s papira kratko pročitao nekoliko svojih programskih smjernica, osvrnuvši se i na previranja u HDP-u konstatacijom da 'svađe voli, ali istupanja smatra besmislenima'. Velimir Visković je, nakon izlaganja kandidata za njegova nasljednika, napola u šali, a napola ozbiljno zaključio da bi loše prošli kao političari, s čime se nije teško složiti.

Bilo je već 12,30 sati i okupljeno književno društvo se dalo na glasanje. Određeni dio je tada napustio skupštinu HDP-a, očekujući da je stvar riješena te da će ih prijatelji informirati o tome tko je novi predsjednik, ali kako se sve duže čekalo rezultate, postalo je jasno da stvari nisu tako jednostavne. Odlazeća tajnica HDP-a Sonja Manojlović je oko 14,20 sati objavila da Petković i Maleš imaju isti broj glasova (32), te da je potreban drugi krug. Uslijedila je kratka rasprava, u kojoj se predlagalo odgađanje nastavka skupštine za dva sata ili tjedan dana, izbor za predsjednika elektronskom poštom, a Tomislav Čadež je predložio da glasanje bude javno, a ne na listovima papira koji se ubacuju u kutiju. Na kraju je odlučeno da se odmah ide u glasanje, a prebrojavanje je ovog puta išlo znatno brže, s obzirom na to da je ostalo pedesetak prisutnih.

Tako je Branko Maleš dobio 24 glasa, Nikola Petković, pak, 29, dok je za potpredsjednika HDP-a u prvom krugu izabran pisac Robert Perišić (41 glas). Nova tajnica je mlada pjesnikinja Ana Brnardić, dok je međunarodni tajnik Dražen Katunarić (72 glasa). Izabran je i novi devetočlani upravni odbor, u koji nisu upale mlade snage poput Dinka Telećana i Marka Pogačara, dok je Velimir Visković dobio najviše glasova. Iscrpljenoj i pomalo nervoznoj publici konačne rezultate priopćila je Sonja Manojlović, a onda je uslijedio pristojan aplauz za novog predsjednika HDP-a Petkovića.

On je rekao da 'nije očekivao pobjedu', pa zato nema spreman govor, te je pozvao sve na zajedničku suradnju. Petković očito ne planira biti predsjednik u samo jednom mandatu, jer je odmah i rekao da je 'četiri godine malo' da se realiziraju sve ideje. U svakom slučaju, za četiri godine ćemo vidjeti što se realiziralo, a ako novi predsjednik HDP-a donese u društvo jednaku energiju kakvu je pokazao pri lobiranju prije skupštine – o čemu je i sam govorio u medijima - rezultati teško da će izostati.