HRIBARU SLIJEDI TUŽBA

'Ivona Juka nikad nije bila u zatvoru u Irskoj'

20.02.2017 u 16:29

Bionic
Reading

Glumica, scenaristica i redateljica Ivona Juka ustvrdila je da je bivši ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, gostujući u emisiji 'Nedjeljom u 2', izrekao stravične i utužive laži. Osvrćući se na Hribarovu izjavu da je ona psihički bolesna i da ju je privodila irska policija, najavila je da danas ide kod odvjetnika kako bi digla privatnu tužbu protiv njega

'To što je jučer napravio bilo je jezovito. Primila sam stotine poziva, a ljudi nisu mogli vjerovati da se to događa', rekla je Juka, gostujući u emisiji 'Studio 4' HTV-a.

U nepotpisanom priopćenju koje je medijima poslala produkcijska kuća 4Film d.o.o. navodi se da 'Ivona Juka nikada nije bila u zatvoru u Dublinu ili nekom drugom zatvoru u Irskoj'.

'Samim time nije nikada kontaktirala s Hrvojem Hribarom i molila ga da ju 'izvuče' iz takve situacije niti je odvjetnik Hrvoja Hribara na takav ili ikakav sličan način intervenirao u pomoć Ivoni Juka. Naglašavamo kako Ivona Juka ne pati od napada agresije niti ijednog psihičkog poremećaja', stoji u priopćenju, uz najavu da će Ivona Juka i njezina sestra Anita Juka podići tužbe zbog klevete i Hribarovih seksističkih izjava.

Hribarova smjena s čela HAVC-a zbog nalaza državne revizije dovela je do raznih prosvjednih akcija. Filmaši su, među ostalim, organizirali prosvjedno okupljanje 'Puk'o nam je film' u zagrebačkom kinu Europa. Komentirajući prosvjedno okupljanje, Juka je za HRT izjavila kako smo čuli puno stvari s jako malo argumenata.

'Htjeli smo se pridružiti inicijativi 'Puk'o nam je film' jer nama je u cilju očuvati HAVC kao neovisno tijelo', rekla je Juka. 'Nitko od nas nije za to da se politika ili bilo kakvo drugo tijelo miješa u umjetničke slobode', dodala je.

Kaže da je kontrola o kojoj se govori financijska te nije riječ o kontroli odobravanja projekata, a njih trebaju odobravati umjetnički savjetnici. Juka je pojasnila kako u svim fondovima postoji kontrola koja pazi da bude sve financijski ispravno. To nije tijelo koje odlučuje o tome tko smije snimati film, već pazi da se ne događaju ovakve stvari kakve su se već događale - da članovi upravnog odbora sami sebi dodjeljuju novac, odnosno svojim tvrtkama i udrugama. Dodaje kako je to tijelo koje bi samo trebalo kontrolirati je li sve zakonski ispravno.


'To je komisija koja se vrlo lako može oformiti. Toliko puta smo se prijavljivali na ove natječaje po Europi i svaki put nam je dolazila revizija. Ta revizija nije postavljala pitanje o nacionalnosti glumaca, o tome koja je tema filma, već su samo provjeravali je li sve financijski ispravno', dodala je Juka.

'Kada smo zamolili članove inicijative 'Puk'o nam je film', a pročitali smo njihove točke i sa svima se slažemo, da uvrste još jednu - da članovi upravnog odbora i članovi vijeća ne smiju biti u interesnim skupinama s onima kojima dodjeljuju novac - oni su nas odbili. Odbili su nas i ne vidim jedan normalan razlog zašto su protiv toga - time zapravo poručuju da su za koruptivan i loš sustav', pojasnila je Juka.