ROMAN 'SAMA'

Ivana Šojat dobitnica nagrade Fric za fikcijsku prozu

17.12.2023 u 08:59

Bionic
Reading

Književnica Ivana Šojat ovogodišnja je dobitnica nagrade Fric za fikcijsku prozu s romanom "Sama". U romanu, kroz priču o Mirni, ženi u 38. godini života, prevoditeljici koju okolina, a posebice roditelji, ne razumiju i ne odobravaju njezinu rastavu, progovara o transgeneracijskoj traumi i otvara žensku perspektivu

Nagradu Fric utemeljila su 24sata i tjednik Express, a dodijeljena je sedmi put i to u petak u Državnom arhivu u Zagrebu. Konkurirale su knjige fikcijske proze napisane na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku, ali premijerno objavljene u Hrvatskoj u razdoblju 1. srpnja 2022. do 30. lipnja 2023. godine.

Finaliste je odabrao žiri predvođen predsjednicom, teatrologinjom Natašom Govedić, a u kojem su još bili molekularna biologinja Dragomira Majhen, dramaturginja Dubravka Vrgoč, kritičar i teoretičar književnosti Tomislav Brlek, teolog Dalibor Milas, odvjetnik Čedo Prodanović i povjesničar Hrvoje Klasić.

U finale se plasiralo šest naslova: "Peleov priručnik" Dragana Juraka, "Mirovanje" Dunje Matić, "Gracija od čempresa" Želimira Periša, "Brod za Issu" Roberta Perišića, "Ljeta s Marijom" Olje Savičević Ivančević i pobjednički roman "Sama" Ivane Šojat.

Nagrada nosi ime po nadimku književnika Miroslava Krleže.

'Zahvaljujem žiriju što su u mom romanu, koji naizgled izgleda pitko, prepoznali svu dubinu traume. Ovo je roman koji je inicijalno trebao biti za djecu i mlade i trebao je biti priča o djevojčici koja pati od anoreksije, ali onda sam rekla urednici da me pusti da pišem iz srca i tako je nastao ovaj roman. Drago mi je da je žiri prepoznao da sam se cijela dala u njega', otkrila je Šojat te dodala kako joj je ovo jedan od najautobiografskiji romana koje je do sada napisala.

Istaknula je da joj je posebno drago što je prva žena koja je dobila ovu nagradu.

Do sada su dobitnici nagrade Fric bili: za sezonu 2016/17. Damir Karakaš za roman "Sjećanje šume", 2017/18. Jurica Pavičić za roman "Crvena voda", 2018/19. Darko Cvijetić za roman "Schindlerov lift", 2019/20. Marko Gregur za roman "Vošicki", 2020/21. Damir Uzunović za roman "Ja sam" i 2021/22. Miljenko Jergović za zbirku priča "Trojica za Kartal".