ULAZAK U EU

Istarski kažun u britanskom nacionalnom parku

13.06.2013 u 14:34

Bionic
Reading

U britanskom Nacionalnom parku Peak District tijekom lipnja 2013. godine bit će podignut istarski kažun u sklopu festivala Welcome Croatia kojim se obilježava ulazak Hrvatske u Europsku uniju u srpnju 2013. godine

U dijelu tog britanskog nacionalnog parka nazvanom Parsley Hay, istarski i britanski graditelji-suhozidari zajedno će podići istarski kažun koji će biti svečano predstavljen 5. srpnja 2013. godine kao trajni spomenik ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Kažun je dio duge tradicije gradnje suhozidnih skrovišta koja imaju različite nazive u različitim dijelovima Hrvatske: 'komarda' na Krku, 'bunja' u Dalmaciji, 'trim' na Hvaru, 'vrtujak' na Korčuli i 'kažun' u Istri. Kažuni su zapravo skloništa za ljude i životinje koji borave na otvorenome radeći na poljima, u vinogradima i maslinicima.

Slična skloništa vernakularne arhitekture može se naći diljem Europe: kod velike većine mediteranskih zemalja i Bliskog istoka, preko Švicarske i Francuske pa sve do britanskog poluotoka. Ta okrugla građevina potječe još iz pretpovijesnih vremena i ocrtava krug oko cijele Europe simbolično ističući zajedničku graditeljsku povijest i tradiciju europskog kontinenta koja prelazi preko povijesno uspostavljenih granica između europskih naroda.

Osnovna ideja projekta je uvjerenje da je objedinjavajući karakter tih jednostavnih građevina vrlo uvjerljiv i primjeren podsjetnik zajedničke povijesti u trenutku kad Europa slavi dobrodošlicu novom članu u obitelj europskih država.

Projekt 'Istarski kažun' nastoji istražiti i očuvati tu graditeljsku baštinu za koju interes raste i u Velikoj Britaniji. Inicijator projekta Nenad Bićanić te arhitekt i obnovitelj kažuna Branko Orbanić odabrali su Nacionalni park Peak District zbog tamošnje duge i bogate tradicije gradnje suhozida.

U gradnji kažuna se koriste materijali iz obližnjeg rudnika kamenoloma Once-a-Week u suradnji s domaćim majstorima suhozida.
Kažun, koji je trajni spomenik i dar Velikoj Britaniji povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, godišnje će imati priliku vidjeti desetak tisuća posjetitelja prvog nacionalnog parka u Ujedinjenom Kraljevstvu kao simbol zajedničke kulturne baštine prisutne diljem Europe i britansko-hrvatskih veza osnaženih zajedničkim članstvom u Europskoj uniji.

Kažun je projekt Ministarstva kulture Republike Hrvatske nastao na inicijativu festivala Welcome Croatia, u suradnji s Ministarstvom turizma Republike Hrvatske, Turističkom zajednicom Istarske županije i Istarskom županijom, te uz pomoć udruge ECOVAST i uprave Nacionalnog parka Peak District.