KRAH BARNES & NOBLEA

Internet staje na kraj velikim knjižarama

06.08.2010 u 09:44

Bionic
Reading

Sve prisutniji trendovi online prodaje knjiga, digitalizacija i prodaja knjiga po supermarketima uzimaju danak te se najveći lanac knjižara u Sjevernoj Americi, Barnes & Noble, našao pred slomom

Nekada je kupovanje knjiga podrazumijevalo odlazak u knjižaru, razgledavanje naslova na policama, preporuke prodavača... Danas je situacija bitno drukčija te su knjige udaljene tek jednu kreditnu karticu i nekoliko klikova mišem. Ili uopće nije potrebno kupiti knjigu kao predmet koji se sastoji od uvezanog papira, da bi se pročitalo roman, zbirku priča ili pjesama - dovoljan je Kindle ili iPadKnjižara kao mjesto na kojem se prodaju knjige polako gubi primat u distribuciji, što pokazuje i sudbina koja je pogodila Barnes & Noble, najveći lanac knjižara u Sjevernoj Americi. Ovaj tjedan je objavljeno da se Barnes & Noble prodaje, uključujući naravno i njegovih 720 knjižara diljem Amerike.

Iako Barnes & Noble i dalje posluje pozitivno, njegova uprava se već godinama muči sa situacijom na tržištu knjiga koja nije naklonjena lancima, a još manje neovisnim malim knjižarama. Prvi je problem što se knjige već neko vrijeme prodaju i u supermarketina poput Wall-Marta, zajedno sa špecerajem, pa ljudi polako gube naviku odlaska u knjižaru, jer bestselere ionako mogu nabaviti dok kupuju namirnice za ručak. Drugi je problem, pokazuje statistika, što se u Americi, naročito u proteklih dvadeset godina, sve manje vremena posvećuje čitanju. I naravno, internetske knjižare, poput slavnog Amazona, konstantno otimaju kupce knjižarama od cigle i betona.

Analitičari predviđaju da lanci knjižara, kao što je Barnes & Noble, nemaju sigurnu budućnost te da će neke filijale uspješno poslovati, ovisno o tome gdje su locirane i kakvu klijentelu imaju, dok će druge jednostavno propasti. Zbog toga i jest postalo komplicirano upravljati Barnes & Nobleom, jer je upravi teško osmisliti unificiran poslovni pristup, o čemu trgovinski lanci ovise. Kako bi pokazao da ima svijetlu budućnost, Barnes & Noble se odlučio ubaciti na tržište elektronskih čitača, pripremajući konkurenciju za Amazonov Kindle i slične uređaje. Nook je ime čitača koji će lansirati najesen, s posebnim promocijama u svih 720 knjižara u SAD-u, a koštat će između 150 i 200 dolara. No bez obzira na ambiciozne planove i službeni optimizam trenutne uprave, odluka da se Barnes & Noble ponudi na burzi na prodaju sugerira da knjižarske lance dugoročno ne očekuje happy end.