PROMICANJE PRIJATELJSTVA

Intendantica HNK-a u Zagrebu Dubravka Vrgoč primila visoko talijansko priznanje

20.11.2019 u 20:16

Bionic
Reading

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb Dubravka Vrgoč primila je odlikovanje Reda zvijezda Italije

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb Dubravka Vrgoč odlikovana je u srijedu odličjem Reda zvijezda Italije, koje Republika Italija dodjeljuje za izvanredan doprinos promicanju prijateljstva i suradnje, za njezino ustrajno zalaganje za razvoj i širenje kazališne kulturne razmjene dviju zemalja.

  • +4
Intendantica HNK-a u Zagrebu Dubravka Vrgoč prima odlikovanje Reda zvijezda Italije Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mara Bratoš

Na posebnoj svečanosti u foajeu HNK-a odlikovanje je intendantici središnjeg hrvatskog nacionalnog teatra svečano uručio veleposlanik Italije u Hrvatskoj Adriano Chiodi Cianfarani.

Istaknuo je kako je riječ o visokom građanskom priznanju koje talijanska država dodjeljuje za izvanredan doprinos promicanju prijateljstva i suradnje Talijanima u inozemstvu ili stranim državljanima.

‘Danas imam čast uručiti ga visoko cijenjenoj osobi unutar hrvatskog kulturnog krajobraza, Dubravki Vrgoč, za njezin izvanredan doprinos razvoju odnosa Italije i Hrvatske na kulturnoj razini, kao još jedno svjedočanstvo važnosti uloge kulture, kulturne suradnje te uloge kulturne diplomacije u međunarodnim odnosima’, rekao je Cianfarani.

Kultura zbližava ljude, krči put boljem razumijevanju među zemljama i ljudima različitih povijesnih i geografskih okolnosti, koji govore različitim jezicima i imaju različite tradicije, istaknuo je nadalje. U tom smislu, zahvaljujući velikom broju kulturnih projekata i razmjena, suradnja Italije i Hrvatske značajno nadmašuje sferu političkih bilateralnih odnosa, za što je ponajviše svojim osobnim zalaganjem zaslužna upravo Dubravka Vrgoč, rekao je.

‘Ugledna i utjecajna žena u hrvatskoj kulturi, aktualna intendantica HNK-a Zagreb cijeli je svoj život posvetila kazalištu i širenju scenske umjetnosti, pri čemu svoju pažnju nije ograničila samo na hrvatsko kazalište, već je veliku pozornost posvetila stranim umjetnostima, usredotočujući se s posebnom kompetencijom i entuzijazmom na talijansku kulturu te se tijekom godina pokazala i važnom referentnom točkom Veleposlanstva i Talijanskog kulturnog instituta u Zagrebu, donoseći najbolje od naše opere, drame i baleta u Hrvatsku’, istaknuo je Cianfarani.

Primivši odlikovanje, Vrgoč je zahvalila veleposlaniku i Republici Italiji, rekavši kako je iznimno počašćena što je svojim radom zaslužila odličje koje promiče prijateljske veze i suradnju između Hrvatske i Italije.

‘Baveći se teatrom već nekoliko desetljeća i to na različite načine, od pisanja o kazalištu do kreiranja kazališta, uvijek sam vjerovala da vrijednost neke kulture ovisi o tome koliko se ona uspijeva ogledati u drugima. Bez toga ogledala, bez te usporedbe, nema ni prave slike’, ustvrdila je Vrgoč. Teatar je, stoga, kako je rekla, oduvijek promišljala ‘u nekom širem prostoru, u prostoru zajedništva’.

Sva do sad realizirana kazališna gostovanja, koprodukcije i razmjene između Hrvatske i Italije svjedoče o zajedničkim kulturnim susretima i dodirima, nastojanjima da dvije susjedne zemlje, ‘koje dijele sjene iste prošlosti i osjećaj zajedničke sadašnjosti’, u budućnosti budu još bliže, napomenula je nadalje.

‘Prije manje od 30 godina, na samome rubu Europe, u traumatičnim ratnim okolnostima, kazalištem smo se također borili za očuvanje našeg kulturnog identiteta. Danas je hrvatsko kazalište integralni dio europskoga teatra, prelazi granice i pridonosi unaprjeđenju europskog kulturnog prostora i boljem razumijevanju’, istaknula je intendantica HNK-a u Zagrebu.

‘Naša je želja zajednički krojiti budućnost kazališta. Ono što nas danas povezuje s obje strane Jadrana je 'odredište – Europa'; ne kao geografsko nego kao sudbinsko pitanje za one koji dolaze u nju i one koji u njoj žive i koji u njoj ostaju. 'Odredište – Europa', kao prilika da kazalište odreagira na stvarnost i postavi neka važna pitanja, ulazeći u izravan dijalog s njom, te kao početak uspostavljanja novog interkulturalnog dijaloga između europskih teatara’, dodala je.

‘Nadam se da sam svojim djelovanjem u hrvatskom teatru i uzajamnim zbližavanima talijanskih i hrvatskih kazališnih umjetnika u proteklih nekoliko desetljeća barem malo pridonijela toj ustrajnoj gradnji kulturne Europe’, zaključila je Vrgoč.