BURNO O SPLITSKOM HNK

Ima li Bogdanić osnovnu školu i je li zlostavljač?!

23.06.2014 u 13:26

Bionic
Reading

Splitsko Hrvatsko narodno kazalište nikako na zelenu granu: Gradsko vijeće u ponedjeljak ujutro i službeno je razriješilo intendanta Tončija Bilića, koji se povukao nakon što je otkriven njegov nevjerojatan ugovor o radu i nakon što je gradonačelnik Ivo Baldasar navodno otkrio da 'nema dovoljno gradskog novca kako bi pratio Bilićevu umjetničku viziju'

Problem je nastao kad je trebalo izabrati vršitelja dužnosti intendanta, osobu koja bi trebala voditi kazalište do novog natječaja. Gradska vlast predložila je Dinka Bogdanića, sadašnjeg ravnatelja Baleta i cijenjenog umjetnika, no nakon dvosatne žučne i na momente uvredljive rasprave prijedlog nije prošao. Splitsko kazalište ponovno je obezglavljeno.

Bogdanić
je, kako je objasnio Baldasar, na nekoliko mjeseci trebao biti 'tehničko lice' koje će potpisati isplatu dvije plaće i obaviti druge tehnikalije, odnosno premostiti jedan kraći period do izbora novog intendanta putem natječaja. No većini vijećnika zasmetale su nejasnoće oko njegove stručne spreme i formalnog obrazovanja, odnosno zakonskih uvjeta za obavljanje te dužnosti, a dosta se raspravljalo i o tužbi protiv Bogdanića za zlostavljanje jedne balerine.

'Stručna sprema je samo tehnički problem, čovjek ima zakonske uvjete. Može i bez visoke stručne spreme, ako su istaknuti umjetnici s deset godina staža. Zakon o upravljanju ustanovama u kulturi tako kaže. Bogdanić je izrazio želju da bude v. d. intendant dok se natječajem ne izabere intendant. Nije on tema, bavimo se krivim stvarima. Ne možete reći da nije kompetentan. Pravomoćnom presudom oslobođen je optužbi. Zakonski je to potpuno čisto', branio ga je Baldasar.


Demantirala ga je nezavisna vijećnica Marijana Puljak tvrdnjom da 'gleda u krivi zakon', jer za izbor vršitelja dužnosti intendanta vrijede uvjeti jednaki kao kod izbora samog intendanta. 'HNK i Bogdanić imaju presudu i proglašeni su krivim za maltretiranje i vrijeđanje balerine, a uz to mu ugovor istječe 1. srpnja', upozorila je Puljak.

Predsjednica Kazališnog vijeća Inge Tomić-Koludrović objašnjavala je da 'ne postoji viša stručna sprema za baletnog umjetnika', no tek tada uslijedila je kanonada: HDZ-ov Hrvoje Marušić kazao je da se iz Bogdanićevog životopisa uopće ne može vidjeti je li završio osnovnu školu, na što mu je odgovoreno da ima srednju stručnu spremu, status umjetnika i međunarodni ugled.

'Koju je srednju školu završio? Po mojim informacijama, nema redovnu srednju školu. U njegovu umjetničku sposobnost ne sumnjam', nastavila je Ljubica Vrdoljak iz HDZ-a i istaknula da je Dinko Bogdanić 'osuđeni zlostavljač'.

'Što da je ovo napravio Kerum? Vi nama držite lekcije? Je li vas stid što nam prodajete priču o moralu? Vrijedi ona stara latinska da što je dozvoljeno Jupiteru, nije volu?', retorički se izražavao Luka Podrug (HČSP), prije nego što je krenuo objašnjavati pitanja seksualne orijentacije pojedinih osoba. Nastalo je negodovanje, sjednica je prekinuta, a nakon stanke Podrug se ispričao.

'Ali protestiram upravo zbog neravnopravnosti. Zamislite da je Kerum bez obrazovanja postavio nekoga tko je osuđen zbog zlostavljanja nad jednom ženom? Govorim o licemjerju lijeve inteligencije', tumačio je HČSP-ovac.

'Pitali smo gospodina Bogdanića za insinuacije o nasilju. Riječ je o tužbi koja je povučena. Mislim da Podrug kao pravnik zna što se radi s insinuacijama i koja je razlika', odgovorila je Inge Tomić-Koludrović.
Rasprava se potom otezala satima, citirali su se zakoni i tražile stanke, a čak se čuo prijedlog da se za vršitelja dužnosti intendanta ponovo izabere - Duško Mucalo. No sve je završeno Baldasarovim porazom: za Bogdanića je glasovalo 16 vijećnika, protiv ih je bilo 12, uz šestero suzdržanih. HNK Split u ovom trenutku nema čak ni privremeno vodstvo, i to u vrlo ozbiljnoj situaciji. Kako je danas potvrđeno, bivši intendant Tonči Bilić ostavio je dug od 3,5 milijuna kuna...