DJEVOJKA S ČELOM

Ignorira li Ministarstvo kulture poklonjenu Meštrovićevu skulpturu?

02.05.2013 u 11:00

Bionic
Reading

Rumjana Meštrović, supruga Mate Meštrovića, sina kipara i arhitekta Ivana Meštrovića, izjavila je da su predali dokumentaciju kojom obavještavaju Ministarstvo kulture da poklanjaju neke radove iz ostavštine Meštrović, ali na to nikad nisu dobili odgovor. Obavijestili su ih i da poklanjaju Meštrovićevu skulpturu, visoku gotovo dva metra, 'Djevojka s čelom', koja se nalazi u umjetnikovu muzeju u Baton Rougeu u Louisiani

Obitelj Meštrović naslijedila je četiri stotine umjetnina podijeljenih na četvero nasljednika. Budući da su te umjetnine zaštićeno kulturno dobro, ako ih žele prodati, moraju ih ponuditi državi koja ima pravo prvokupa. No ako se ta prodaja ne realizira, daljnja sudbina umjetnine ovisi isključivo o moralu njezina vlasnika, donosi Jutarnji list

U protekle tri godine izdvojeno je tri i pol milijuna kuna iz državnog proračuna za otkup Meštrovićevih umjetnina. Otkupljen je i portret Ivana Meštrovića autora Vlahe Bukovca, koji stoji u Muzeju Meštrović u Splitu, a bio je u vlasništvu Mate Meštrovića, sina velikog kipara.

Rumjana Meštrović, supruga Mate Meštrovića, izjavila je da su predali dokumentaciju kojom Ministarstvo kulture obavještavaju da poklanjaju neke radove, ali na to nikad nisu dobili odgovor. Obavijestili su ih i da poklanjaju Meštrovićevu skulpturu, visoku gotovo dva metra, 'Djevojka s čelom', koja se nalazi u umjetnikovu muzeju u Baton Rougeu u Louisiani. Međutim ni oko prijevoza te skulpture nitko s njima nije kontaktirao.

'Bojim se da će se američki muzej pozvati na zastaru jer oni de facto besplatno čuvaju skulpturu koja nije njihova', kazala je Rumjana Meštrović te dodala:

'Činjenica jest da je za stalne postave muzeja uzimano obiteljsko vlasništvo bez pitanja te već šest godina nije donesen generalni stav Ministarstva kulture o odnosu prema Meštrovićevim umjetninama koje su vlasništvo njegovih zakonskih nasljednika.'

Politika otkupa umjetnina za Muzej Meštrović utvrđena je 2008. godine, što je učinio ravnatelj Muzeja Andro Krstulović Opara. Iz Ministarstva kulture poručili su da je u dogovoru s ravnateljem 'u tijeku izrada liste prioriteta za daljnji otkup tih djela sljedećih godina'.

Otkad je utvrđena politika otkupa, dio nasljednika predao je urednu dokumentaciju, popis djela koja žele prodati, zadržati ili pokloniti, dok drugi dio nasljednika to nije učinio, što je otežalo proceduru.

Stjepan Meštrović
, unuk Ivana Meštrovića, iz zagrebačkog Ateljea Meštrović, iznio je pet Meštrovićevih crteža i jednu Becićevu sliku. U ovom trenutku on potražuje ukupno 11 umjetnina, šest iz Ateljea te pet reljefa i skulptura koje su u pohrani Gliptoteke HAZU.