40 događanja

Iako je izostala potpora Ministarstva, Osječko ljeto kulture ide dalje

30.06.2017 u 08:58

Bionic
Reading

Operom 'Nabucco' Giuseppea Verdija osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) 29. lipnja otvoreno je 17. osječko ljeto kulture, koje će se održavati do 12. srpnja

Tijekom te tradicionalne kulturne priredbe građanima će se na 13 gradskih lokacija predstaviti više od 40 kazališnih, glazbenih, književnih, filmskih i likovnih programskih sadržaja.

Otvarajući Osječko ljeto kulture, gradonačelnik Ivan Vrkić kazao je kako u istinski vrijednim umjetničkim djelima ima više stvarnog života nego u našoj virtualnoj svakodnevnici, te da nas ta djela uče promišljati uzvišene vrijednosti i vlastitu egzistenciju.

Po svom programu, Osječko ljeto ravno je ostalim ljetnim kulturnim događajima. Kultura je važan sinergijski čimbenik gospodarskog rasta, posebice uslužnih djelatnosti, i turističke industrije u cjelini, poručio je Vrkić.

U kazališnom dijelu Ljeta, osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića premijerno će izvesti predstavu Roalda Dahla 'James i divovska breskva', a publici će se, uz ostale, predstaviti Teatar Exit s predstavom 'Pluća' u režiji Aide Bukvić te zagrebačko satiričko kazalište Kerempuh.

U likovnom dijelu, bit će otvorena retrospektivna izložba slikara Zlatka Price, monografska izložba Ive Friščića, a održat će se i promocija monografije poznatog osječkog slikara Josipa Alebića.

Književni dio priredbe, uz ostalo, obuhvatit će promociju knjige Maroja Mihovilovića 'Mi djeca Solferina', dok će u glazbnom dijelu, uz ostale, nastupiti Svjetski zbor mladih iz Pečuha, Dubravko Lapaine koncertom s instrumentima australskih Aboridžina, te Kulturno umjetničko društvo Osijek 1862, uz gošću Anu Rucner.

Budući da je ove godine izostala potpora Ministarstva kulture, troškove Osječkog ljeta kulture od 600 tisuća kuna najvećim dijelom, od 500 tisuća kuna, podmirit će Grad, a ostatak sponzori.

U izjavi medijima, na upit novinara o izostanku financijske potpore nadležnog ministarstva, Vrkić je odgovorio: 'Kad je nešto sjajno u Osijeku, nećemo to kvariti onim što nam ne odgovara. Baš me briga što oni tamo misle'.