KONTAKT

Hrvatskoj četiri nagrade za znanstvenu fantastiku

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.05.2012 14:35
  • Objavljeno 04.05.2012 u 13:02
Sferakon

Sferakon

Izvor: Promo fotografije / Autor: Kontakt

Na Kontaktu, konvenciji koja objedinjuje 34. SFeraKon i 34. Eurocon, dodijeljene su nagrade Europskog društva znanstvene fantastike za koje su tajno glasovali delegati svih zemalja sudionica Kontakta, a Hrvatska je osvojila četiri nagrade

U kategoriji Spirit of Dedication, likovni umjetnik Zdenko Bašić osvojio je nagradu za najboljeg europskog umjetnika.

Ovaj talentirani Zagrepčanin se snažno probio i domaćoj na žanrovskog sceni te je u posljednje dvije godine osvojao SFERU u likovnoj kategoriji, prošle godine za crno-bijelu ilustraciju u 'Luni' Roberta Naprte (Algoritam), a ove godine za ilustraciju u boji za knjigu 'Sjeverozapadni vjetar' (Planetopija, 2011), gdje je i autor teksta.

U istoj kategoriji, za najbolji europski fanzin na Kontaktu je izglasan Eridan, fanzin riječke udruge 3. Zmaj.

Posebno izdanje ovog fanzina s pričama mladih riječkih autora na engleskom jeziku bilo je besplatno dostupno svim posjetiteljima Kontakta.

U kategoriji Hall of Fame, mlada samouka umjetnica s Krka, Nela Dunato osvojila je nagradu za najbolju europsku umjetnicu.

U kategoriji Encouragement Awards u kojoj se daje potrpora mladim autorima u žanru, nagradu je osvojila Katarina Brbora, mlada dubrovačka autorica koja se na domaćoj SF sceni pojavila u prošle godine nagrađenom časopisu Ubiq.

Svi posjetitelji Kontakta mogli su pogledati izložbu njezinih radova koji su često mješavina nadnaravnih, fantastičnih, sci-fi i horor elemenata, izrađeni korištenjem različitih tradicionalnih i digitalnih tehnika.

Nagrade Europskog društva za znanstvenog fantastiku dodjeljuju se svake godine za izniman doprinos žanru znanstvene fantastike na europskoj razini, a izgled nagrade se svake godine mijenja jer ga određuju domaćini Eurocona, konvencije koja se svake godine seli u drugu europsku zemlju.

ESFS nagrade dodijeljene u Zagrebu tako su plakete od zelenog stakla na kojima glagoljicom stoji napisano 'ESFS Award Kontakt 2012'.

Ostale nagrade otišle su u Češku, Veliku Britaniju i Francusku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi