FRINGE KAZALIŠTE

Hrvatski producent organizirao sezonu Bonda

28.10.2010 u 13:00

Bionic
Reading

Veliki rezovi u budžetu koji trenutno potresaju britansko društvo neće se odraziti barem u jednoj sferi kulturne produkcije - alternativnom (fringe) kazalištu

U tom kontekstu možda i ne čudi što se jedan od najvažnijih kazališnih događaja sezone u Londonu obreo baš u malom sjevernolondonskom kazalištu The Cock Tavern, gdje je u tijeku serija predstava posvećenih radu Edwarda Bonda. Taj subverzivni autor '60-ih je bio osoba čije su drame izazvale ukidanje kazališne cenzure u Velikoj Britaniji. Danas je cenzura u toj zemlji isključivo ekonomske prirode, kako objašnjava glavni producent projekta Berislav Juraić.

Kazališta poput Cock Taverna ne ovise o državnim subvencijama te si mogu dopustiti da prikažu njegov rad danas, a nova drama koju Bond piše za Cock Tavern šokirat će britansku publiku, najavljuje Juraić u razgovoru za tportal.

Britanski kritičari s velikim zanimanjem prate ovu, kako su je nazvali, ambicioznu sezonu. Osobito je intrigantna predstava koju je prema svom tekstu iz 1975. režirao sam Bond, drama 'The Fool', a koja daje žestoku kritiku kapitalističkog društva. Izvedbe predstava iz šest desetljeća Bondovog stvaralaštva traju do 13. studenoga.