reagiranje

Hrvatski PEN centar: Velikosrpski nacionalizam vrši nasilje nad crnogorskom književnošću

07.09.2022 u 16:08

Bionic
Reading

Hrvatski PEN centar solidarizira se s kolegama iz PEN centra Crne Gore i oštro osuđuje nasrtaje donedavnog premijera Dritana Abazovića na njegove članove, priopćeno je u srijedu

Abazović je u parlamentu Crne Gore odavno neviđenom, besprimjernom manifestacijom "odapinjanja strijele" mahao slikom/potjernicom za književnikom i nakladnikom Miloradom Mijom Popovićem, bivšim predsjednikom PEN-a Crne Gore, ugrožavajući tako izravno i simbolički fizičku sigurnost članova te međunarodne organizacije, pa i opstojnost crnogorskog PEN-a.

Velikosrpski nacionalizam, koji je od 1991. godine pokrenuo četiri rata, uključujući i agresiju na Hrvatsku, uzrok je i nasilja nad crnogorskom umjetnošću i književnošću, priopćeno je od strane hrvatskog PEN centra.

Negira se postojanje crnogorske nacije s posebnim etničkim, kulturološkim i crkvenim identitetom. U Crnoj Gori ugrožena su danas osnovna ljudska prava na kojima se temelji zapadna demokracija, dodaje se.

Kreiranjem stalnog izvanrednog stanja opstruira se pravo na samostalnost i slobodu izražavanja i Hrvatski PEN daje podršku crnogorskim kolegama i drugim napadnutim crnogorskim književnicima koji stoje na braniku proeuropskog puta te zemlje, stoji u izjavi koju je potpisao predsjednik Tomica Bajsić.