'MINISTARSTVO LJUBAVI'

Hrvatski filmaši oštro reagirali na skidanje filma o udovicama brantelja s HRT-a

09.01.2018 u 14:31

Bionic
Reading

Dopis Koordinacije Hrvatske udruge producenata i Društva hrvatskih filmskih redatelja upućen je Hrvatskoj radioteleviziji povodom odgode premijernog emitiranja filma 'Ministarstvo ljubavi' Pave Marinkovića kojem je koproducent i javna televizija

Na 2. programu HRT-a 4. siječnja 2018. zaustavljeno je predviđeno premijerno emitiranje filma 'Ministarstvo ljubavi', scenarista i redatelja Pave Marinkovića, a zbog toga su reagirali iz dviju udruga filmskih djelatnika.

'Osupnuti smo činjenicom da je dolaskom na portu nacionalne televizije i tamošnjim prosvjedom bilo kojega pojedinca ili skupine ljudi moguće uređivati program i pritiscima te mimo svake utvrđene procedure, ishoditi promjenu dogovorenog emitiranja hrvatskih filmova ili bilo kojeg drugog programski planiranog sadržaja. Drugim riječima, vrlo je neugodan osjećaj da je početkom 2018. moguća cenzura na Hrvatskoj radio-televiziji', navodi se u pismu koje su šefovima HRT-a uputili Upravni odbori Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata.

'Scenarij za film 'Ministarstvo ljubavi' Pave Marinkovića izabran je na natječaju HRT-a te je uredništvo HRT-a cijelo vrijeme bilo upoznato sa svim fazama razvoja filma te nas čudi službena izjava HRT-a prema kojoj se zbog tematike zastupljene u filmu odlučilo zatražiti mišljenje je li njegovo prikazivanje na javnom medijskom servisu u skladu sa zakonskom regulativom. Podsjećamo programsko vodstvo HRT-a da je taj film prošao njihov natječaj, natječaj i kolaudaciju HAVC-a, koprodukcijski natječaj u Češkoj, Eurimagesov natječaj, bio već javno prikazivan u hrvatskim kinima te nagrađivan na mnogim festivalima pa je ovakva nagla zabrinutost još neobičnija', navodi se u pismu koje se zaključuje kako se nadaju da je ovo usamljeni slučaj podlijeganja bilo kakvim vrstama pritisaka na programsku politiku nacionalne televizije i na hrvatsku kulturu. Novi termin za film 'Ministarstvo ljubavi'  je 11. siječnja.

Ministarstvo ljubavi Izvor: Promo fotografije / Autor: Krsto Jaram