PUTUJUĆI SPOMENIK

Hrvatski Apoksiomen privremeno smješten u Mimari

02.02.2012 u 09:39

Bionic
Reading

U Muzeju Mimari izloženje Hrvatski Apoksiomen, koji će ondje biti privremeno, dok se ne izgradi muzej u sklopu palače Kvarner u Malom Lošinju, gdje će biti trajno izložen

Na izlaganju su bili zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, glavni konzervator u Ministarstvu kulture i predsjednik povjerenstva za praćenje konzervatorsko-restauratorskih radova na Hrvatskom Apoksiomenu Miljenko Domijan, ravnatelj Hrvatskoga restauratorskog zavoda Ferdinand Meder, pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac te ravnatelj Muzeja Mimare Tugomir Lukšić.

'Hrvatski restauratorski zavod imao je čast restauracije tako značajnog spomenika kulture i značajnog kulturnog dobra kao što je kip Apoksiomena i zaista to vrhunsko umjetničko djelo je bilo postupno otkrivano kako smo skidali naslage koje su tijekom 2000 godina nastajale na samom kipu', rekao jeFerdinand Mederi dodao kako je kip od svoje restauracije bio predstavljen u više gradova osim Zagreba - od Osijeka do Rijeke, Zadra, Splita, Firenze i Ljubljane.

Govoreći o budućem projektu u sklopu kojeg će kip trajno biti izložen u muzeju 'Kvarner' u Malom Lošinju, čija je izgradnja tek u planu, Miljenko Domijan je istaknuo kako je projektna dokumentacija dovršena, građevinska dozvola izdana te da je grad Lošinj raspisao natječaj za izbor izvođača radova i da će uskoro biti potpisan ugovor o izvođenju radova. Na novinarski upit o restauracijskoj vrijednosti spomenika, odgovorio je kako je vrijednost oko 65 milijuna eura, ali taj je trošak, kako je dodao, 'zanemariv prema značaju skulpture.'

Zlatko Uzelac istaknuo je da je kip privremeno smješten u Mimaru zato što je riječ o 'državnom muzeju u državnom vlasništvu', ali, dodao je, nikada nije bilo dvojbe o tome treba li spomenik biti smješten bilo gdje drugdje osim u Malom Lošinju, 'gdje je u moru neposredno uz otok bio 2000 godina'. Naglasio je kako će biti definirana muzeološka koncepcija u skladu s povijesnom važnošću tog spomenika te da je potrebna arhitektonska adaptacija jer spomenik 'neće biti podređen ničemu drugome osim svojem dignitetu'.

'On će očito biti putnik, hoće li putovati često ili rijetko, ovisi o odlukama struke, ali da postoji velik interes u svijetu i inozemstvu - postoji', rekao je Berislav Šipuš, ističući da Hrvatska može biti ponosna na restauratorski rad na spomeniku kojim je dobila nove stručnjake.

Antički brončani kip atleta izvađen je iz mora s dubine oko 45 metara između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja u travnju 1999., tri godine pošto ga je pronašao belgijski turist René Wouters. Tijekom restauracije koja je trajala gotovo sedam godina, istraživanjem materijala i stila izrade, kip je datiran između drugog i prvog stoljeća prije Krista.

Hrvatski Apoksiomen, čiji je autor nepoznat, prikazuje atleta koji je upravo završio natjecanje i koji je prikazan u trenutku opuštanja, kada je posvećen čišćenju svojeg tijela. Apoksiomen je 2007. godine dobio nagradu Europa Nostra, nagradu Europske unije za zaštitu baštine.

Zasad je jedina pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana, a od osam dosad poznatih varijacija prototipa Apoksiomena lošinjski je kip najcjelovitiji i najbolje sačuvan. Kip će trajno biti izložen u muzeju palače Kvarner u Malom Lošinju.