NOVI USPJEH

Hrvatski animirani filmovi u konkurenciji sicilijanskog festivala

29.07.2016 u 16:47

Bionic
Reading

U glavnom natjecateljskom programu Međunarodnog festivala animiranog filma Animaphix, koji se održava od 29. do 31. srpnja u sicilijanskom mjestu Baaria blizu Palerma, prikazat će se pet hrvatskih animiranih filmova, 'Grad duhova', 'Pokretni elementi', 'Stakleni čovjek', 'Wiener Blut' i 'Požuda'

Dobitnik posebnog priznanja Animafesta, film 'Grad duhova' Marka Dješke prati čovjeka na rubu napuštenog grada u kojem bjesni rat, a koji bitku sa samoćom vodi kroz dnevne rituale.

'Pokretni elementi', film Marka Tadića posveta je autorima i djelima zlatnog doba Zagrebačke škole crtanog filma, te se oslanja na njen prepoznatljivi vizualni jezik kako bi ispričao kreativni proces iza nastanka umjetničkih djela.

Daniel Šuljić: 'Stakleni čovjek'

Nakon niza međunarodnih festivala te nagrade za najbolji film Jugoistočne Europe na Balkanima Festivalu, u Italiju odlazi i film 'Stakleni čovjek' Daniela Šuljića. Priča prati čovjeka i njegovu svakodnevicu u kojoj se kreće svijetom ispunjenim skenerima i nadzornim algoritmima, koristi društvene mreže, online formulare i kreditne kartice, te se dobrovoljno odriče vlastite privatnosti.

Klasici domaće animacije Zlatko Bourek i Pavao Štalter autori su filma 'Wiener Blut', koji govori o odlasku starije gospođe u židovski umirovljenički dom. Ono što je trebao biti miran kraj života, pretvara se u užas holokausta, a ona postaje jedna od brojnih žrtvi. To je djelo također prikazano na mnogim festivalima, Grand prix je osvojio u Banjaluci, a posebnu nagradu za upečatljiv autorski izraz na Balkanimi.

Animirani film 'Požuda' Irene Jukić Pranjić govori o tome koliko žene idealiziraju i romantiziraju ljubavne veze te što sve poduzimaju i podnose da bi bile voljene.

Nakon Italije, domaći animirani filmovi nastavit će putovati po međunarodnim festivalima, od Kosova i Finske do Bugarske, Srbije, Kanade i drugih, najavljeno je na internetskim stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra