autor svjetskog bestselera

Hrvatske vlasti procijenile Slahija kao sigurnosni rizik i ne puštaju ga u Zagreb. Srećko Horvat: Zašto je nedužni zatvorenik problem?

06.05.2022 u 17:39

Bionic
Reading

Nakon što je gostovanje bivšeg zatočenika Guantanama Mohamedoua Oulda Slahija u sklopu Filozofskog Teatra u zagrebačkom HNK-u otkazano iz sigurnosnih razloga, Slahi je izrazio konsterniranost tom odlukom hrvatskih vlasti, koju je nazvao nepravednom i frustrirajućom

Slahi, kojega su američke vlasti sumnjičile za povezanost s napadima 11. rujna pa je proveo ukupno više od 15 godina u zloglasnom zatvoru u Guantanamu, o čemu je napisao slavnu knjigu "Dnevnik iz Guantanama", trebao je u nedjelju, 8. svibnja, biti gost Filozofskog teatra Srećka Horvata u HNK-u.

Nakon što je HNK Zagreb priopćio kako se njegovo gostovanje otkazuje zbog sigurnosnih razloga, Slahi je u kratkom razgovoru za Hinu izrazio svoju konsternaciju takvom odlukom hrvatskih vlasti.

"Svi samo kao papige ponavljaju ono što im kažu druge vlade. To je u najmanju ruku strašno frustrirajuće", kazao je.

Kao državljanin Mauretanije Slahi nije smio napuštati svoju zemlju nakon što je u listopadu 2016. pušten na slobodu. To mu je ipak uspjelo zahvaljujući dokumentima koje je dobio od Velike Britanije, na temelju kojih već pet mjeseci boravi u Nizozemskoj, na jednogodišnjoj spisateljskoj rezidenciji.

"Nadam se da će hrvatske vlasti ponovno razmisliti o svojoj nepravednoj odluci i dopustiti mi da posjetim hrvatsku braću i sestre i podijelim s njima svoju priču", poručio je Slahi.

Horvat: Zašto je nedužni zatvorenik sigurnosni problem?

Voditelj i urednik Filozofskog teatra Srećko Horvat također je iznenađen situacijom. "Sve što znam jest da je ovo prvi puta da je neki gost Filozofskog Teatra procijenjen kao sigurnosni rizik", rekao je Horvat Hini.

"Zašto je bivši zatvorenik Guantanama, koji je tamo nedužan proveo 15 godina i objavio svjetski bestseler o tome, a surađuje s renomiranim kazalištima po svijetu, sigurnosni rizik za Hrvatsku? To morate pitati MUP, mi nismo dobili objašnjenje. Mi ćemo Filozofski Teatar održati u zakazanom terminu, nažalost bez Slahija", kazao je.

Mohamedou Ould Slahi (1970.) u Guantanamu je, bez optužbe, mučen na sve moguće načine, od lišavanja spavanja za vrijeme prvih 70 dana ispitivanja do zloglasnog "waterboardinga".

Tijekom zatočeništva Slahi je napisao nekoliko knjiga, uključujući memoare koji su bili temelj za film "Mauritanac" iz 2021.

Prije nekoliko dana stigla je vijest da je podnio tužbu protiv kanadskih vlasti na Federalnom sudu Kanade tvrdeći da su za vrijeme dok je živio u Montrealu od studenog 1999. do siječnja 2000. poduzele radnje koje su "prouzročile, doprinijele i produžile njegov pritvor, mučenje i seksualno zlostavljanje u Guantanamo Bayu".

sve osim nogometa

Učitavanje...