PREDSTAVLJEN PROGRAM

Hrvatske premijere i ženske filmske snage okosnica 63. Pule

17.06.2016 u 17:49

Bionic
Reading

Ovogodišnji Pulski filmski festival, koji će se održati od 9. do 16. srpnja, bit će obilježen hrvatskim premijerama, ženskim filmskim snagama i predavanjima o važnosti scenarija, istaknuto je u petak na predstavljanju programa 63. izdanja Festivala u Zagrebu

Predstavljajući najvažnije informacije o programu, predsjednik Umjetničkog savjeta Hrvoje Pukšec istaknuo je kako se uvođenjem svih vrsta dugometražnih filmova i manjinskih koprodukcija ojačala mogućnost selekcije filmova pa je tako na ovogodišnjem natječaju za Hrvatski program bilo prijavljeno rekordnih 105 filmova.

Umjetnički savjet, u sastavu: Hrvoje Pukšec, predsjednik te članovi Mike Downey i Tanja Miličić, u selekcijskom procesu odabrao je 16 dugometražnih i 18 kratkometražnih igranih filmova koji čine Hrvatski program 63. Festivala, a više od polovice hrvatskih filmova su premijere.

'Stvari polako sjedaju na svoje mjesto - velik broj prijavljenih filmova, velik broj premijera. Koncept na kojem smo insistirali u ove naše tri godine očigledno je shvaćen i prihvaćen. To je jasan znak da radimo dobar posao i da hrvatski filmaši itekako znaju što sve za njih znači Pulski filmski festival. Jednostavno - Pula je njihov dom', izjavio je Hrvoje Pukšec.

Kroz selekciju u međunarodnom programu Festival ostaje jedan od rijetkih festivala u Hrvatskoj koji traži filmove bez distributera. Tako je odabrano i 16 dugometražnih međunarodnih filmova. Pukšec je naglasio da 'festivali moraju otkrivati nove autore, poetike, trendove, moraju nuditi filmove koji, nažalost, ne dolaze u kina, na VOD platforme (video na zahtjev) ili televiziju'.

Festivalska godina u znaku ženskih filmskih snaga

Govoreći o ostalim filmskim programima 63. Festivala, članica Umjetničkog savjeta Tanja Miličić napomenula je da je festivalska godina u znaku ženskih filmskih snaga.

'Izrazito velik broj selektiranih filmova režirale su žene, retrospektiva je posvećena svjetskoj redateljici Marti Meszaros koju ugošćujemo te ćemo održati i okrugli stol na temu 'Žene u europskom i hrvatskom filmu' u sklopu Pula PROfessional programa', rekla je Miličić.

Predstavljajući je kao jednu od najznačajnijih svjetskih redateljica, autoricu čiji su filmovi obilježavali najvažnije svjetske filmske festivale i čiji je rad uvelike mijenjao svijet u kojem živimo, Miličić je podsjetila da je Meszaros prva žena koja je režirala jedan mađarski film i prva žena dobitnica Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu.

'To je tek djelić njezine biografije i filmografije, a njezinu skicu donosimo u sklopu ovogodišnjeg programa Retrospektiva', istaknula je Miličić.

Sedam najboljih filmova u posljednjih 25 godina neovisnosti

Pored aktualnih hrvatskih i međunarodnih filmskih naslova, na ovogodišnjem festivalu moći će se pogledati i najbolji filmovi iz recentne hrvatske povijesti. Pulski filmski festival je nakon dvadeset i pet godina samostalne filmske proizvodnje u Hrvatskoj odlučio saznati koji su najbolji filmovi od naše neovisnosti.

'Popisi najboljih filmova pojavljuju se sporadično i uglavnom dolaze od filmskih kritičara. Mi smo željeli potragu za najboljim hrvatskim filmom u posljednjih četvrt stoljeća malo proširiti i doznati kakva su razmišljanja šireg kruga filmskih profesionalaca', pojasnio je Pukšec.

Članovi strukovnih udruga (Društva hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatskog društva filmskih djelatnika, Hrvatskog društva filmskih kritičara, Hrvatske udruge filmskih snimatelja i Hrvatske udruge producenata) glasali su za svoje favorite i u potrazi za pet najboljih filmova došli su do njih sedam (zbog jednakog broja bodova).

Tih sedam veličanstvenih čini program ovogodišnje pulske Kinoteke: 'Što je Iva snimila 21. listopada 2003.?' Tomislava Radića (Velika zlatna arena i 3 Zlatne arene), 'Nebo sateliti' Lukasa Nola (4 Zlatne arene), 'Crnci' Gorana Devića i Zvonimira Jurića (3 Zlatne arene), 'Fine mrtve djevojke' Dalibora Matanića (Velika zlatna arena i 5 Zlatnih arena), 'Kosac' Zvonimira Jurića (3 Zlatne arene), 'Metastaze' Branka Schmidta (Velika zlatna arena i 2 Zlatne arene) i 'Zvizdan' Dalibora Matanića (Velika zlatna arena i 5 Zlatnih arena).

Pretpremijera nove hrvatske serije 'Novine' Dalibora Matanića

Poseban začin ovogodišnjeg programa je pretpremijera nove hrvatske serije 'Novine' Dalibora Matanića. U sklopu Festivala prikazat će se prva dva nastavka koja će moći pogledati svi posjetitelji.


Pula PROfessional i Palunko o važnosti scenarija u filmskom svijetu

Ovogodišnji obrazovni i industrijski program PULA PROfessional, namijenjen filmskim profesionalcima i studentima audiovizualnih djelatnosti, u suradnji s Palunkom, scenarističkom platformom Hrvatskog filmskog saveza stavlja naglasak na važnost scenarija.

Do 2015. godine u Hrvatskoj je o temeljnoj sastavnici svakog filmskog djela, scenariju, objavljena tek jedna jedina knjiga. Trebalo je proći još više od pola stoljeća ne bi li se dočekala nova - priručnik Jasmine Kallay 'Napiši scenarij' u organizaciji Palunka, o kojem je govorio Uroš Živanović, voditelj scenarističke platforme Palunko pri Hrvatskom filmskom savezu.

'Suočeni s tim činjenicama u Pulskom filmskom festivalu smo odlučili brzo reagirati i u skladu s vlastitim principom pri postavljanju Pula PROfessional programa (fokusom na zapostavljena filmska zvanja) pozvali smo u goste četiri dobre poznavateljice scenarističke problematike: Jasminu Kallay, Rebeccu Lenkiewicz, Kate Leys i Jelenu Paljan', obrazložio je Pukšec.

Kroz predavanja koja će pokriti osnove koncipiranja, pisanja, uređivanja, ali i promocije filmskog scenarija zainteresirani profesionalci na ovogodišnjem festivalu dobit će jasan uvid u odgovore na osnovna pitanja koja muče sve scenariste na svijetu: kako smisliti, a potom napisati scenarij za film koji će se jednog dana snimiti, a na kraju i rado gledati.

Članovi ocjenjivačkih sudova 63. Pulskog filmskog festivala

HRVATSKI DUGOMETRAŽNI PROGRAM: Bruno Kragić (Hrvatska, filmolog), Labina Mitevska (Makedonija, glumica i producentica), Hrvoje Mršić (Hrvatska, montažer), Don Ranvaud (Velika Britanija, producent i novinar) i Sanja Vejnović (Hrvatska, glumica); HRVATSKI KRATKOMETRAŽNI I STUDENTSKI PROGRAMI: Chris Auty (Italija, producent), Daniel Kušan (Hrvatska, redatelj) i Daniel Rafaelić (Hrvatska, filmski kritičar); MEĐUNARODNI PROGRAM: Gaby Babić (Njemačka, direktorica Wiesbadena), Stevan Filipović (Srbija, redatelj i montažer) i Ivona Juka (Hrvatska, redateljica); SUSJEDI I PRIJATELJI: Mia Pećina (Hrvatska, producentica), Calin Peter Netzer (Rumunjska, redatelj) i Ivan Ostrochovský (Slovačka, producent i redatelj).


Vrhunski naslovi besplatno u MAXtv Videoteci i na MAXtv To Go platformi

'Dugogodišnja kontinuirana podrška i praćenje hrvatskih filmskih festivala dokazuje kako se radi o događajima od iznimnog značaja za Hrvatsku, kako u kinematografiji, tako i u kulturi u cijelosti. S Pulskim filmskim festivalom surađujemo punih 14 godina i iznimno nas veseli suradnja i na ovogodišnjem festivalu. Uz mnoga vrhunska domaća i svjetska filmska ostvarenja koja će biti prikazana, veseli nas da možemo najaviti kako ćemo i ove godine ljubiteljima filma koji, nažalost, neće moći skoknuti do Pule osigurati nekoliko vrhunskih naslova u MAXtv Videoteci i na MAXtv To Go platformi odmah nakon festivalske projekcije i to bez plaćanja dodatne naknade', izjavila je Nina Išek Međugorac, direktorica Odjela za korporativne komunikacije u Hrvatskom Telekomu.

Opširnije o svim programima 63. Festivala možete pročitati na www.pulafilmfestival.hr