BADco. I TOM GOTOVAC NA BIJENALU

Hrvatska u finalu nagrade 'Venecija' vrijedne 150 tisuća eura

25.05.2011 u 10:38

Bionic
Reading

Hrvatska je uvrštena među pet zemalja finalistica ovogodišnje nagrade za suvremenu umjetnost pod nazivom Venecija

Nagrada Venecija namijenjena je zemljama srednje i istočne Europe koje sa svojim projektima sudjeluju na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu. U finale su, osim Hrvatske, ušle Estonija, Srbija, Turska i zajednički projekt Češke i Slovačke. O najboljim projektima odlučila je ocjenjivačka komisija UniCredit grupe koju čine članovi Znanstvene komisije - Walter Guadagnini, Luca Massimo Barbero, Lorand Hegyi Angelica Nollert - te predstavnici visokog rukovodstva grupe.

Hrvatska je konkurirala projektom nazvanim 'Potrebno je živjeti samouvjereno... gledajući' (One Needs to Live Self-Confidently… Watching), u što su uključeni radovi umjetnika Antonija G. Lauera, poznatijeg pod imenom Tomislav Gotovac, te grupe umjetnika pod nazivom BADco., prema odabiru kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW.

Svečanost dodjele nagrade održat će se u petak 3. lipnja u palači Grassi u Veneciji. Tom prigodom bit će objavljeno ime, odnosno imena pobjednika, dobitnika nagrade u iznosu od 150.000 eura, a djelo će postati dio kolekcije UniCredita te će biti besplatno dano na dugoročnu posudbu jednom od istaknutijih muzeja suvremene umjetnosti u zemlji pobjednika natječaja.