ANDREA ZLATAR VIOLIĆ:

'Hrvatska se iskreno suočila s vlastitom teškom prošlošću'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.10.2012 21:29
  • Objavljeno 12.10.2012 u 21:08
Andrea Zlatar Violić

Andrea Zlatar Violić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u srijedu 10. listopada, prilikom boravka u Parizu, nazočila je potpisivanju Sporazuma o suradnji između Spomen područja Jasenovac, Agencije za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH (MZOS) i židovskog istraživačkog centra Memorial de la Shoah, a tom je prilikom istakla važnost suradnje s najboljim stručnjacima koji se bave temom holokausta

Sporazum o suradnji potpisali su Jacques Fredj, ravnatelj Mémorial de la Shoah, Nataša Jovićić ravnateljica Spomen područja Jasenovac i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

Potpisivanju su, uz ministricu kulture Republike Hrvatske dr. sc. Andreu Zlatar Violić, nazočili i veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj Mirko Galić te stručni djelatnici Mémorial de la Shoah Luca Lévyja, Iannis Roder i Patricie Debico.

'Sporazumom o suradnji afirmiramo Republiku Hrvatsku u Europi kao zemlju koja se iskreno suočila s vlastitom teškom prošlošću i koja teži da Jasenovac i njegov obrazovni centar postanu mjestom u Europi za učenje o holokaustu i genocidu, kao osnova za podučavanje o miru, razumijevanju i uvažavanja različitosti, kako se zlo nikada više ne bi ponovilo', rekla je hrvatska ministrica kulture Zlatar Violić u prigodnom obraćanju.

Također, istaknula je važnost suradnje s najboljim stručnjacima koji se bave temom holokausta i memorije na usavršavanju hrvatskog Memorijalnog muzeja, izradi muzeološke koncepcije budućeg Muzeja u Staroj Gradiški te novom muzejskom postavu u Auschwitz Birkenau.

'Nalog da zajednički djelujemo i sjećamo se žrtava nikada nije bio tako jak kao danas i svima nama u Europi dužnost je odgovoriti na najteža pitanja o žrtvama, a kako bi se izbjegle nove žrtve i zločini. Potrebno nam je zajednički stvoriti arhetip dužnosti sjećanja, poticati na Dobro', zaključila je ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić, navodi se u priopćenju Ministarstva kulture RH.

Agencija za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH posljednjih deset godina aktivno sudjeluje u promicanju proučavanja o holokaustu organiziranjem nacionalnih i regionalnih seminara, te sudjelovanjem u međunarodnim projektima i izradom nastavnih materijala. Potpisanim Sporazumom djelatnost Agencije će biti dodatno obogaćena jer se otvaraju mogućnosti suradnje s francuskim Memorijalnim centrom Shoah, jednom od najuglednijih svjetskih institucija koje se bave obrazovanjem, istraživanjem i sjećanjem na holokaust.

Ministrica kulture je u Parizu boravila od 9. do 12. listopada te je nazočila otvorenju dviju izložbi - izložbe hrvatskog srednjovjekovnog blaga 'I oni se zadiviše...' u pariškom Nacionalnom muzeju srednjeg vijeka, te izložbe 'Hrvatska fotografija okom Petera Knappa' otvorene u Cite nationale des arts. Izložbe su organizirane u sklopu festivala 'Croatie, la voici' kojim se Hrvatska predstavlja u Francuskoj od rujna 2012. do siječnja 2013. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!