Performans u tri djela

Hrvatska predstava o Nikoli Tesli gostuje u New Yorku: 'I dalje je živ – kroz izume, koje danas koristimo'

02.11.2023 u 15:42

Bionic
Reading

Nesvakidašnji performans u tri djela posvećen geniju čovječanstva, Nikoli Tesli, povodom njegove 80. obljetnice smrti bit će izveden u New Yorku. O svemu smo pobliže doznali od Petre Radin, jedne od autorica projekta

'Tesla – puni krug' sukus je istraživačkog rada kojim želimo obilježiti 80. obljetnicu smrti Nikole Tesle. Punim krugom ćemo objediniti početnu i završnu zemaljsku točku njegovog života kroz kratke multimedijalne i glazbene priče od malog mjesta u Lici do grada u kojem je živio sa svojim prijateljima – golubovima. Njegova vjera u dobro i želja za mirom prevladavati će kroz cijeli performans porukama koje nam je znanstvenik ostavio u nasljeđe i za koje imamo odgovornost prenijeti dalje'. Riječi su to Petre Radin i Marija Kovača, koji su napravili performans koji će 5., 7. i 8. studenoga biti izveden u New Yorku.

'Performans je podijeljen na tri dijela, u tri prostora, na tri potpuno različita načina. Prvi dan će se odvijati u hrvatskoj zajednici, HKM Bl. Ivan Merz 05. studenog u 12:30, Astoria; drugi dan, 07. studenog u 18 sati uoči 08. studenog kad je Nikola Tesla patentirao svoj izum na daljinsko upravljanje, rezerviran je za prestižni restoran Delmonicos u kojem je Tesla objedovao', otkrila nam je Petra Radin.

'U restoranu ćemo, uz večeru, onako kako je nekada Tesla komunicirao sa kolegama, sponzorima, davao intervjue, izvesti performans Tesla – puni krug', objasnila je redateljica.

'Treći dan posvećujemo građanima New Yorka uličnim performanceom na Tesla corneru. Želimo približiti jedan dan promišljanja, stvaranja i života Nikole Tesle te na umjetnički način prikazati dijalog s njegovom omiljenom golubicom koju će utjeloviti sopranistica, Josipa Bilić i odnos s majkom koja je ostavila ogroman trag u njegovom životu i kasnijem stvaralaštvu. Golubica je tu i kao simbol za mir, Duha Svetog i slobodu uma, kojoj je znanstvenik ostao vjeran do samog kraja. Nikolu Teslu glumi vrhunski glumac osječkog HNK, Vladimir Tintor, a Teslinu majku, znanstvenicu, glumi prvakinja varaždinskog HNK, Hana Hegedušić', kazala je redateljica i nastavlja:

'Velika nam je želja da performanse od restorana uživo mogu pratiti posjetitelji Memorijalnog centra Nikola Tesla i na taj način napraviti energetski puni krug njegove početne i završne zemaljske točke. Isključivo naglašavamo pridjev zemaljski jer je Tesla i dalje živ – kroz izume, koje danas koristimo s pozivom na odgovornost primarne želje izumitelja da je sve to stvoreno za dobrobit čovječanstva. Također, Tesla je vjerovao u prelazak materije i duhovno pristupao 'odlasku' ili 'prelasku', stoga samim time kraj njegovog života, možemo smatrati – početkom'.

Glazbeno scenski performans biti će izveden u pratnji eminentnog pijanista i predsjednika zajednice glazbenih umjetnika te ravnatelja Zagrebačke filharmonije, Filipa Faka i elektronske glazbe, producirane uz pomoć Tesline zavojnice, kao i klasičnih skladatelja koje je štovao Nikola Tesla. Predstava 'Puni krug' biti će izvedena uz umjetničke projekcije snimljene u Smiljanu i prikazati kolaž života velikog znanstvenika - od samih početaka kada je trčao uz potok, skakao s kišobranom, lijepio hruštove I tako s pet godina napravio svoj prvi 'izum' – maleno vodeno kolo, preteču budućih moćnih turbina, pa sve do New Yorka.

'Ovo je naš doprinos posvećen velikanu, stanovniku svijeta, geniju koji je zadužio generacije i generacije da s odgovornošću nastave prenositi njegov lik i djelo kroz poruke o miru koji nam je svima prijeko potreban. Vjerujem kako ćemo, na zadovoljstvo svih i zajedničkim snagama, uspjeti pomiriti potrebe i mogućnosti te izvesti performans 'Tesla – puni krug' u njegovoj najboljoj verziji. Jamstvo tomu je ekipa sačinjena od vrhunskih stručnjaka i umjetnika', smatra Radin.