TUŽIO IH 2002.

Houellebecq izgubio sudski proces protiv Le Mondea

13.09.2016 u 13:00

Bionic
Reading

Francuski pisac Michelle Houellebecq tužio je dnevne novine Le Monde jer su prekršile njegovu privatnost objavivši rečenicu koju je 2002. godine na sudu, na kojem je bio zbog optužbi za poticanje rasizma, dobacio svom advokatu Emmanuelu Pierratu, a koja glasi: 'Moja odluka je neopoziva, s medijima je priča završena'

Francuski književnik Michelle Houellebecq (60) i francuske dnevne novine Le Monde već godinama mrze se javno. Sve je počelo prije 14 godina, kad se Houellebecq našao na pariškom sudu zbog sporne izjave o 'islamu kao najglupljoj religiji', koja je izašla u intervjuu u magazinu Lire. Zbog izazivanja rasne mržnje tužila ga je francuska Liga za ljudska prava i Svjetska islamska liga, no književnik je ubrzo oslobođen optužbi.

Le Monde je sa spornog suđenja tada objavio Houellebecqovu poruku njegovom advokatu u kojoj je pisalo: 'Moja odluka je neopoziva, s medijima je priča završena.' Francuski pisac tužio je novine zbog povrede njegovog autorskog prava i kršenja profesionalne tajne. No sud početkom rujna ove godine ipak nije presudio u njegovu korist, smatrajući da objavljena poruka koju je napisao slavni pisac ne podliježe kršenju zakona, niti njegovog autorskog prava. Houellebecq treba platiti četiri tisuće eura sudskih troškova.

Inače, Houellebecq i Le Monde i prošle godine su se našli u verbalnoj svađi zbog nekoliko biografskih članaka o njemu koje je za Le Monde pisala novinarka Ariane Chemin, a koju je pisac nazvao 'žoharom, parazitom i specijalisticom u zlonamjernosti'. U odgovoru piscu urednik Le Mondea Jérôme Fenoglio optužio ga je 'da sustavno ponižava novinare koje on osobno nije odabrao da u medijima uzdižu njegov lik, djelo i veličinu'. 

Objavljeni članci Chemin u Le Mondeu, prema pisanju britanskog Guardiana, bili su daleko od bilo kakvog negativnog prikaza Houellbecqovog stila života, njegovog pesimizma i nihilizma. No Houellebecq je tvrdio kako su mu detalji tih članaka o njegovoj svakodnevici ugrozili sigurnost, a podatak o tome u kojem pariškom dućanu kupuje namirnice nisu ni od kakve važnosti francuskom narodu. Naime, tada se, nakon izlaska knjige 'Pokoravanje', koja je objavljena na dan pokolja u redakciji Charlie Hebdoa, pisac nalazio pod policijskom zaštitom.

U seriji Le Mondeovih objavljenih članaka o Houellebecqovom životu Chemin ga je opisala kao pisca koji je ovisan o alkoholu i obožava svog psa korgija, a dotakla se i morbidnog interijera njegovih nekretnina. Chemin je objasnila kako je Houellebecq odbio sastati se s njom i naredio isto svim svojim prijateljima, a jedan od njih bio je i filozof Bernard-Henry Lévy. On je pak gore spomenutoj novinarki Le Mondea otkrio kako je od Houellebecqa 2007. dobio SMS poruku u kojoj je pisalo da namjerava počiniti samoubojstvo. Lévy ga je tada nagovorio da bar prije tog čina zajedno ručaju u Ritzu.