TOP DESET

Horor remek-djela koja će vas progoniti u snovima

28.02.2014 u 10:42

Bionic
Reading

Kolumnist i pisac Nick Cutter, autor hvaljenog horor romana 'The Troop', provodi nas kroz svoj odabir knjiga koje su ujedno zastrašujuće i nezaboravne

'The Haunting of Hill House', Shirley Jackson
Nema scena eksplicitnog masakra ili obilnog krvarenja u ovom remek-djelu književnosti. Horor je suptilan i kontroliran, a osjećaj strave uvlači se u čitatelja na jeziv i suptilan način. Premisa je dobro poznata: oko uklete kuće u jednom trenutku počinju se nizati zastrašujući i čudnovati događaji. Glavnu junakinju Eleanor opsjeda duh kuće i sveprožimajuće zlo koje on nosi. Ovaj izniman roman lako je usporediti s još jednim klasikom 'proganjanja', romanom 'Hell House' Richarda Mathesona

'Groblje kućnih ljubimaca', Stephen King
Poe i Lovcraft bili su prethodnici u umijeću plašenja i prodiranja u uznemirujuće kutke ljudskih tabua i primordijalnih strahova, a zatim je Stephen King preuzeo ulogu majstora horora. Iako se Cutter odlučio za roman o nestašnim reanimiranim ljubimcima i djeci, titula najstrašnijeg mogla je lako otići romanu 'It' i njegovim brojnim pričama iz zbiraka 'Night Shift' ili 'Skeleton Crew'.

'House of Leaves', Mark Z. Danielewski
Jednostavan zaplet: obitelj Navidson doseljava se u kuću koja je samo malo veća iznutra nego izvana. Iz te postavke autor stvara priču neopisive jezovitosti. Nema vampira ili slinavih čudovišta koja vam dahću za vratom, već samo užasna kuća čije se dimenzije, tijekom istrage, čine beskrajnima. Strah od mraka i beskonačnog prostora, blizak strahu od praznine i neizvjesnosti svemirskih pustopoljina, ono je što je uistinu zastrašujuće u ovoj priči i duboko zadire u podsvjesne kutke.



'The Books of Blood', Clive Barker

King je prozvao Barkera budućnošću horora. 'Knjige krvi' uključuju već legendarne priče i novele 'The Midnight Meat Train''The Forbidden' i 'In the Hills, the Cities'

'Egzorcist', William Peter Blatty
Demon Pazuzu napravi osobni tulum u tijelu mlade Regan MacNeil, a silama zla odupiru se svećenik opterećen krivnjom Karras i njegov stariji 'kolega', otac Lankaster, koji je već 'prestar za takva sranja'. Filmska adaptacija dobar je podsjetnik na neke od najgroznijih scena koje će zauvijek proganjati vaše snove.

'Let's go play at the Adams', Mendal W. Johnson
Grupa djece zarobljava bejbisitericu, unajmljenu da ih čuva nekoliko tjedana u izoliranoj kući. Na početku cijela stvar je samo igra te djeca eksperimentiraju s nezamislivim i isprobavaju dokle mogu ići. No situacija ubrzo postaje sve mračnija i morbidnija. Roman je često kompariran s 'The Girl Next Door' Jacka Ketchuma zbog slične radnje te otkriva određenu vrstu horora: ne onog nadnaravnog, jer nema demona ili zombija, već 'samo' stvarni, realni teror, koji zaposjeda svakodnevni život. Najbliži filmski ekvivalent knjizi je 'Funny Games' Michaela Hanekea. Kao i film, knjiga progovara o tome koliko horor može postati - banalnom životnom činjenicom.

'Last Exit to Brooklyn', Hubert Selby Junior

Iako ovo nije horor u klasičnom smislu i mnogi bi prije izdvojili Selbyjev roman 'Rekvijem za snove' kao zastrašujuće štivo, ipak je zbog uznemirujućih opisa fizičkog i mentalnog raspada glavnog lika našao mjesto na listi. Kad protagonist gubi sve vrijednosti, dotiče dno, a i čitateljsko suosjećanje.

'Američki Psiho', Bret Easton Ellis
'Nikad neću zaboraviti rečenicu o pištećem zvuku krvi koja šiklja iz odrubljene glave nove žrtve Patricka Batemana', napisao je Cutter, a roman osim šokantnim smatra i duhovitim. Dotad neviđena i eksperimentalna vitalnost Ellisova pisanja razlikuje njegov roman, ujedno i film, od bilo kojeg djela prije.

'Krvavi meridijan', Cormac McCarthy
Kad se prepustite magiji i fluidnosti Mccrthyjevih rečenica, njihova moć i tečnost jednostavno će vas zarobiti i hipnotizirati. U ovom romanu Sudac je jedan od negativaca većih od života. Ogroman, ćelav i dijabolično inteligentan, šarmantan je i uvjerljiv agent kaosa. Nikad se prije u književnosti niste susreli s likom poput njegovog i sama njegova prisutnost čini ovaj roman jednom od najstrašnijih knjiga svih vremena.

'Anthonology', Piers Anthony
Piers je poznat prvenstveno kao pisac fantasyja, ali ovom knjigom pokazao je da može pisati i o čudnim perverzarijama. Iako je većina priča blijeda i lako zaboravljiva, jedna od njih, 'On the Uses of Torture', dovoljno je impresivna da nadoknadi monotoniju prilikom čitanja ostalih. Riječ je o interplanetarnom diplomatu koji prisustvuje užasnom sastanku vanzemaljske rase čiji sistem podjele na kaste diktira količina mučenja koju netko može podnijeti: što više trpite, to ste ugledniji.