HNK SPLIT

Hoće li zbog otkazivanja 'Maršala' Mucalo na sud?

21.04.2011 u 13:57

Bionic
Reading

Ako HNK Split do kraja svibnja ne praizvede operu 'Maršal' Silvija Foretića, Hrvatsko društvo skladatelja, koje je u projekt uložilo 300.000 kuna, spremno je na tužbu. Tražit će povrat novca i naknadu štete

Ako Hrvatsko narodno kazalište u Splitu do kraja svibnja ne praizvede operu Silvija Foretića 'Maršal', Hrvatsko društvo skladatelja kao koproducent projekta zatražit će povrat 300.000 kuna koje je uložilo u projekt i naknadu štete. Ako uprava splitskog HNK na čelu s Duškom Mucalom ne odustane od odluke da Foretićevu operu temeljenu na istoimenom filmu Vinka Brešana praizvede tek 24. siječnja sljedeće godine, iz Zagreba najavljuju tužbu.

Kao što je poznato, praizvedba zakazana za 16. travnja otkazana je zbog haške presude generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini. Odluka v. d. intendanta Duška Mucala temeljena na savjetu splitskog gradonačelnika Željka Keruma odmah je izazvala buru kritika u hrvatskoj napose umjetničkoj javnosti, ali i poneko javno odobravanje braniteljskih udruga. No, glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban ističe da je odluka o otkazivanju praizvedbe donesena bez konzultacije s odgovornim osobama krovne skladateljske udruge i umjetničkim vodstvom bijenala. Mucalo se, ističe Šaban, nije konzultirao ni s autorom opere Silvijem Foretićem koji na završnoj predstavi bijenala u HNK Zagreb nije skrivao duboko razočaranje.

HDS je u taj projekt uložio gotovo 300.000 kuna, i to iz sredstava za 26. muzički bijenale. U obvezi smo prema svojim članovima i prema ostalim ugovornim partnerima sredstva za bijenale utrošiti namjenski, a ne njime financirati neke druge projekte u budućnosti – precizno ističe Šaban i tvrdi da je otkazivanjem planirane praizvedbe bijenalu već nanesena materijalna i umjetnička šteta. No, iz HDS-a poručuju da su spremni prihvatiti tu štetu s obzirom na okolnosti pod kojima je otkazana predstava, ali samo u slučaju da v. d. intendant Mucalo do kraja svibnja praizvede operu čiji je ansambl u potpunosti pripremio opsežan materijal i bio spreman za premijeru.