VIŠEGODIŠNJE ČEKANJE

Hoće li do kraja godine biti gotova medijska strategija?

27.06.2017 u 13:45

Bionic
Reading

Načelnik Sektora za normativne i upravno-pravne poslove Ministarstva kulture Tomislav Jelić je na tribini 'Agencija za elektroničke medije (AEM): neovisnost, transparentnost, učinkovitost' održanoj u utorak naglasio kako smatra da AEM svoje zadaće obavlja uredno, te 'da je dosad bilo pokušaja da se AEM vrati pod okrilje Ministarstva, ali da je ipak bolje da Vijeće za elektroničke medije sa svim svojim stručnim službama i dalje bude neovisno regulatorno tijelo'.

Jelić je na tribini u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva naglasio i kako AEM ima veliku ulogu o osiguranju neovisnosti, transparentnosti i učinkovitosti medija, a pogotovo prije najavljenih i dugo očekivanih promjena u medijskom zakonodavstvu. Iskazao je i potrebu donošenja cjelovite medijske strategije o kojoj se, prema njegovim riječima, već godinama govori i priprema te kako, unatoč višegodišnjim pokušajima, iz svega toga dosad ništa nije 'sretno ispalo'.

'Svi dosadašnji pokušaji stvaranja medijske strategije ukazivali su na probleme, ali ne i kako ih riješiti. Svi dokumenti koje donose Vlada ili ministarstva trebaju biti akcijski planovi i mjere koje predviđaju kada će se nešto provesti Što se tiče strategije, u Ministarstvu je u tijek rad na tome i vjerujem da bi ona mogla biti gotova do kraja godine', rekao je Jelić.

Zamjenik predsjednice Agencije za elektroničke medije Damir Hajduk istaknuo je kako smatra da AEM kojim upravlja Vijeće za elekroničke medije jedno od 'neovisnijih regulatornih tijela' koji ne daje samo radijske i televizijske koncesije nego provodi i nadzor rada elektronskih medija. Istaknuo je i kako AEM nije na državnom proračunu već se financira od nakladnika koji izdvajaju 0,5 posto svog godišnjeg prihoda. Naglasio je i kako AEM nadzire koncentraciju medijskog vlasništva, potiče medijjsku pismenost ,samostalno upravlja svojim proračunom i financijama, ali i samostalno provodi nadzor i određuje kazne izdavačima koji krše Zakon o medijima.

Hajduk je predstavio i podatke o nadzoru koji je AEM proveo tijekom 2016. navodeći kako je tada bilo obrađeno čak 213 predmeta s mogućim kršenjima odredbi Zakona o medijima. Vijeće za elektroničke medije (VEM) je tijekom prošle godine nakladnicima televizije i radija te pružateljima elektroničkih publikacija izreklo 45 mjera, a u 186 predmeta nije bilo utvrđeno kršenje Zakona o medijima.

O zakonskim okvirima, načinima uspostavljanja i održavanja neovisnosti od političkih utjecaja te dobrim praksama u zemljama Europske unije govorila je profesorica Sandra Bašić Hrvatin, profesorica na Fakultetu za humanističke studije Primorskog sveučilišta u Kopru i medijska savjetnica raznih međunarodnih organizacija i institucija.

U raspravi je sudjelovalo i Zoran Kovačić s Mreže TV koji je upozorio na netransparentnost odlučivanja u dodjeli koncesija prozvavši članove Vijeća za pogodovanje političkim strukturama. Pritom se založio da članove VEM-a biraju sami nakladnici, a ne Sabor.