srpski 'Oppenheimer'

Hit film 'Čuvari formule' snimljen prema istinitoj priči napokon u domaćim kinima

23.11.2023 u 18:12

Bionic
Reading

Nakon velikog interesa za hladnoratovski triler 'Čuvari formule' Dragana Bjelogrlića, tvorca kultnih povijesnih serija Senke nad Balkanom i Montevideo, Bog te video, film se od danas, 23. studenoga, napokon počinje prikazivati ne samo u Cineplexx kinima nego i u svim Cinestar kinima diljem Hrvatske

Nakon nesreće u Institutu za nuklerna istraživanja u malom mjestu Vinča 16 kilometara od Beograda, grupu dežurnih znanstvenika odvodi tajna policija. Smješta ih se u posebnu parišku kliniku gdje ih preuzima francuski onkolog Georges Mathe, s idejom dosad nikad testirane i zastrašujuće metode liječenja zračenja, stoji u najavi.

Trailer filma prikazuje tešku i turobnu, ali napetu i trilerovsku pozadinu hladnoratovskog perioda s kraja 1950-tih te s čim su se sve nakon nesreće suočili ozračeni jugoslavenski znanstvenici iz instituta Vinča…

Veliki i hvaljeni Dragan Bjelogrlić (filmovi Montevideo, Bog te video koji je izabran za srpskog kandidata za nagradu Oscar i Toma, kojega je u kinima u regiji pogledalo skoro milijun ljudi, te serije Vratiće se rode, Žigosani u reketu, Montevideo, Bog te video Senke nad Balkanom koja je postala prva srpska serija na Amazon Prime streaming platformi) redatelj je i koscenarist ovog filma, a na scenariju je radio s Vukom Ršumovićem (mini serija Kalup, filmovi Zlatni dečko, Ničije dijete) i Ognjenom Sviličićem (Oprosti za kung fu, Armin).

U glavnoj ulozi Georgesa Mathea je nagrađivani francuski glumac Alexis Manenti, poznat po filmu Les Miserables iz 2019. koji je bio nominiran za Oscara. U ulogama jugoslavenskim ulogama su Radivoje Bukvić (serije Senke nad Balkanom i Besa), Jovan Jovanović (serije Šetnja sa lavom, Žigosani u reketu), Alisa Radaković (Peščane plaže Marsa, Zlatni dečko) te kultni Miki Manojlović (Neka ostane među nama, Trag divljači, Stric, Južni vjetar serijal).

Izvor: Društvene mreže

Film 'Čuvari formule' je nova uspješnica Dragana Bjelogrlića koja je osvojila nagradu publike 'Srce Sarajeva' i koja je među prvim regionalnim filmovima ostvarila prikazivanje na kultnom festivalu u Locarnu gdje je osvojila hvaljenu nagradu američkih kritičara Variety Piazza Grande. Trk u kino i provjerite jesu li u pravu oni koji ovaj film nazivaju 'srpskim Oppenheimerom'!