14. rujan

HDLU najavljuje izložbu 'Svjetovi unutar svjetova'

05.09.2023 u 10:32

Bionic
Reading

Međunarodna grupna izložba "Svjetovi unutar svjetova" kustosice Jelene Tamindžije, na kojoj petero umjetnika predstavlja radove nastale tijekom rezidencijalnog programa, otvara se u četvrtak, 14. rujna u Galeriji Prsten Doma hrvatskih likovnih umjetnika

Izložba radova Sophie Erlund iz Danske, Stephena Kenta iz SAD-a, Josepa Maynoua iz Španjolske, Igora Eškinje iz Hrvatske i Marka Požlepa iz Slovenije koja se otvara u Galeriji Prsten treća je etapa projekta.

U veljači je izložba predstavljena u Centru suvremene umjetnosti CCA Andratx na Mallorci, a nakon toga travnju u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, priopćili su iz HDLU-a.

Okupljena grupa umjetnika s odmakom od svakodnevice propituje svoju umjetničku praksu tijekom rezidencijalnog programa gdje dublje zadiru u nova i već postavljena pitanja u svom radu, od pitanja stvaranja slike i fenomena hiperprodukcije vizualnog u današnjoj epohi, odnosa čovjeka i objekta te pitanja percepcije prostora koji nas okružuje do ideje stvaranja životnih situacija u kojima sami sebe dovodimo u novu dimenziju percepcije stvarnosti, ističe se u najavi izložbe.

Ta pitanja i teme prikazat će se u slikama različitih tehnika autora Stephena Kenta, bilježenju trenutaka u procesu stvaranja vizualnih dnevnika Josepa Maynoua, kroz propitivanje naše vlastite percepcije prostora u radu Igora Eškinje, crtežima i zvučnom radu Sophie Erlund te videoradu i crtežima Marka Požlepa, dodaje se.

Umjetnici su sudjelovali u rezidencijalnom projektu pod nazivom "Artist meets Chef" 2017. i 2019. godine u hotelu Adriatic u Rovinju, koji su vodile Vanja Žanko i Jelena Tamindžija Donnart iz Udruge Nomad.

Partneri izložbe su CCA Andratx, Udruga Nomad, Umjetnička galerija Dubrovnik, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika te projekt podržava Danska umjetnička zaklada (Danish Arts Foundation), Goethe Institut, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Hilton Imperial Dubrovnik.

Izložba je otvorena do 8. listopada.