ZA 149 PROJEKATA

HAZU raspodijelio 1,4 milijuna kuna potpore

10.07.2014 u 15:47

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić, predsjednik Upravoga odbora Zaklade HAZU akademik Velimir Neidhardt i ravnatelj Zaklade Slobodan Kaštela izvijestili su da je na temelju 16. javnoga natječaja Upravni odbor Zaklade HAZU raspodijelio 1,4 milijuna kuna potpore za 149 prihvaćenih projekata

Potporu Zaklade HAZU, kako je naglasio Kaštela, dobilo je 75 projekata za dosad neobjavljena djela iz područja znanosti i umjetnosti.

Za organiziranje znanstvenih skupova potporu su dobila 42 projekta, a za razvijanje znanstvenoistraživačkoga i umjetničkog rada potporu su dobila 32 projekta, napomenuo je Kaštela dodavši kako je prosječno svaki projekt dobio oko 10 tisuća kuna.

Unutar Zaklade, istaknuo je, postoje još dva fonda - fond Dragutina Tadijanovića i Stipana Bilića Prcića. Ovogodišnji dobitnik nagrade Dragutin Tadijanović je pjesnik Miroslav Slavko Mađer, rekao je Kaštela dodavši kako su dvije novčane potpore iz Tadijanovićeva fonda od po 5 tisuća kuna primili studenti iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije.

Zbog samo jedne prijave za književnu nagradu Stipan Bilić Prcić, ove godine, kako je rekao nagrada nikom nije dodijeljena.

Dodijeljene su dvije nagrade Stipan Bilić Prcić od po 20 tisuća kuna najboljim učenicima imotske gimnazije, koju je svojedobno pohađao Bilić Prcić, napomenuo je Kaštela dodavši kako će u rujnu biti uručene nagrade učenicima.

Akademik Kusić istaknuo je da je zaklada HAZU jedna od najvažnijih aktivnosti Akademije te da je do sada financirala 1085 projekata s ukupno 14,2 milijuna kuna i pomogla izdavanje oko 500 knjiga.

'To je značajna potpora za izdavanje neobjavljenih djela, za istraživačke projekte i znanstvene skupove. Akademija je u ovih 20 godina putem zaklade posebno pomagala mlade znanstvenike i mnogi od njih afirmirali su se upravo putem zaklade', rekao je akademik Kusić koji je izvijestio i o radu HAZU u prvih pola godine kada je u Akademiji bilo ukupno 185 događanja, uglavnom stručnih i znanstvenih skupova i predavanja na kojima su obrađene teme iz svih društvenih područja.