slavljenička godina

HAVC obilježava 15 godina djelovanja, predstavljen projekt 'H15 - 15 godina u našem filmu'

21.03.2023 u 18:01

Bionic
Reading

Hrvatski audiovizualni centar ove godine obilježava 15 godina djelovanja programom 'H15 - 15 godina u našem filmu', koji su na održanoj press konferenciji predstavili ravnatelj HAVC-a Chris Marcich i pomoćnica ravnatelja Maja Vukić, uz podršku ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek

Osim predstavljanja programa H15, današnje je okupljanje je okupljanje poslužilo i za promišljanje važnosti djelovanja HAVC-a za razvoj domaće filmske industrije u proteklih 15 godina. O tome su razgovarali istaknuti članovi filmske zajednice Ankica Jurić Tilić, producentica, Dalibor Matanić, redatelj, Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala i producent, Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa, redatelj i producent, Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza, i Petra Zlonoga, animatorica i ilustratorica. Razgovor je vodio filmski kritičar Boško Picula.

"HAVC je temelj na koji se oslanja naša filmska industrija i na puno smo rezultata danas ponosni, no svjestan sam da je nezahvalno izdvajati podatke - film kao krajnji proizvod ipak je ono što komunicira sa svijetom", u uvodu je rekao Chris Marcich. Dodao je da je HAVC od 2008. podržao 1102 filma - 388 igranih, 324 dokumentarna, 218 animiranih i 172 eksperimentalna, a 60 naših filmova imalo je predstavljanje na festivalima A kategorije.

"Nakon dvije pandemijske godine, 2022 dogodio se uzlet hrvatskog filma koji su predvodili uglavnom hrvatski debitantski redatelji i redateljice, uz izvanredan prijem na međunarodnoj filmskoj sceni, ali i podršku domaće publike", nastavio je Marcich.

"Čestitke svima i velika hvala svim djelatnicima HAVC-a od samog početka do dana današnjega na predanom radu i trudu", zaključio je Marcich.

Prisutnima se potom obratila Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, koja se u izlaganju referirala na kontinuiran rast podrške Ministarstva u proteklih 15 godina, na najveće filmske uspješnice u proteklim godinama te na snimanje međunarodnih filmskih projekata u Hrvatskoj. Naglasila je ulogu koju je u osnutku HAVC-a imao njegov prvi ravnatelj Albert Kapović, a prisjetila se i Marcichevih prethodnika - Nikše Sviličića i Hrvoja Hribara.

Maja Vukić, zamjenica ravnatelj HAVC-a, najavila je da će se program H15 održavati cijele godine. Očekuju se projekcije nekih od najuspješnijih i najomiljenijih filmova svih rodova i trajanja tijekom svibnja u kinima diljem Hrvatske (unutar Kino mreže i u multipleksima), kao i suradanja s najvažnijim domaćim festivalima (ZagrebDox, Animafest, 25 FPS, Pulskim filmskim festivalom i Zagreb Film Festivalom), i to kroz zaseban program za vrijeme trajanja festivala, ali i online po završetku svakog od nabrojanih festivala.

Završni multimedijalni događaj održat će se u listopadu i zaokružiti cjelogodišnji program te uključiti premijernu projekciju namjenskog filma o HAVC-u u režiji Dalibora Matanića kao i niz dodatnih aktivnosti.

Sve informacije o projektu 'H15 - 15 godina u našem filmu' bit će dostupne tijekom cijele godine na službenim stranicama HAVC-a.

  • +17
Konferencija za novinare povodom 15. godišnjice djelovanja Hrvatskog audiovizualnog centra Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL